Volledig scherm

Keramisto: gelikt, dartel en vrolijk

PLASMOLEN - Pottenbakkersbeurs Keramisto heeft geen schreeuwerige reclame nodig. Stil, uitnodigend ligt ze er voor wie haar weet te vinden.


Tachtig kramen vol potten, kunst, kitsch, glazuur, klei en ovens. En dat alles gelardeerd met muziek, theater, workshops en ander vermaak voor jong en oud.

Op de zompige oever van de Mookerplas ontmoetten kenners, galeriehouders en kopers elkaar afgelopen weekeinde voor de twintigste keer. Zondag ontving de beurs haar tweehonderdduizendste bezoeker in twintig jaar.

Bescheiden dromerigheid straalt de Duitser Michael Wolf uit. Hij bouwt meer dan manshoge, beweeglijke pilaren uit kleine gebakken steentjes. Al vele jaren werkt hij met de vier elementen. Graniet uit de bergen, dat door mensenhanden gevormd wordt en in de oven gebrand. Michael werkt langzaam en denkt veel na: "Waar komt de steen vandaan, waar komen wij vandaan?" Hoe dan ook: het resultaat is prachtig.

Je kunt het pure kitsch vinden, maar de kleurige beelden van de van oorsprong Tsjechische deelneemster Eva Roucka vinden gretig aftrek. De klanten kopen hier omdat het goedkoper is dan in de galerie. Hollanders houden van haar werk vol Slavische humor. Ze maakt dikke vrouwen van porselein. "Ze gaan over onze consumptiemaatschappij; lekker eten, een mooie auto. Hebben, hebben en nog eens hebben", is de boodschap van Eva's werk.

Knoestig, niet altijd functioneel aardewerk ligt naast grote oude Turkse kruiken. Gevolgd door vogelhuisjes met puntmutsen, broddelwerk en Blokkerdingen.

Het gebodene is erg wisselend. Gelikt vreselijk werk naast dartele vrolijke kunst.

Secretaris Frits van der Zweep van de Nederlandse Vakgroep van Keramisten vertelt dat het kwaliteitsniveau van deze markt hoog is. Er zijn meer aanmeldingen dan plaatsen, dus selecteert de organisatie. De deelnemers zijn allemaal professionals met een goede opleiding. "Maar smaken verschillen."

Leden van het Noord Limburgs Pottenbakkers Collectief mogen elk jaar meedoen. Dit jaar zijn, ter ere van het twintigjarig bestaan van de beurs, alleen exposanten gevraagd die de afgelopen twintig jaar op Keramisto hebben gestaan. Het internationale karakter van de markt is van alle tijden in de keramiekwereld.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.