Kerstgedachte op het water met parade van versierde bootjes

videoNIJMEGEN  - De leden van de Nijmeegse kanovereniging De Batavier versieren ieder jaar hun boten in kerstsfeer. Zo ook gisteren. Daarmee willen ze een ode brengen aan de kerstgedachte. Het zorgde voor mooie taferelen op het Maas-Waalkanaal.

Volledig scherm
De kerstman op een versierde kano van de Batavieren in het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen

Eens in het jaar pakken de leden van de Nijmeegse kanovereniging De Batavier het ánders aan. Geen kilometerslange recreatietocht of training in vlakwatervaren, zeekanoën, slalommen dan wel op en neer jumpen op het wilde water. Nee, dan is de uitdaging om een boot zo mooi mogelijk te versieren. Geen kerstboom, maar een kerstboot.

Leden krijgen de opdracht hun eigen kano of kajak onder te dompelen in een zee van licht en kleurenpracht. Dat kan met lampionnen, slierten kerstlampjes of bijvoorbeeld een kerstster. Met de aangeklede bootjes in optocht achter elkaar verzorgen ze een betoverende parade als ode aan de kerstgedachte.

Het was gisteravond in volle glorie te aanschouwen op het Maas-Waalkanaal, vlak bij het thuishonk van De Batavier aan de Vossendijk. Wat begon als een geintje, heet inmiddels serieus de Midwinter MAWAKA (Maas-Waalkanaal) Lichtparade. Voor het derde jaar op rij zat in het pikkedonker een jury klaar om punten te geven voor het mooiste peddelvaartuig.

,,Het is als een grap begonnen", licht Batavier- en jurylid Annelies Fleuren toe. ,,Iemand opperde: zullen we onze bootjes gaan versieren? Die eerste keer pakte dat zo verrassend mooi uit, dat we er niet mee kunnen stoppen."

Verhuizing

Volledig scherm
Versierde kano's van De Batavier bij het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen

Heel ver werd er gisteravond niet gevaren. ,,We doen een klein rondje, verder mag niet van Rijkswaterstaat. We zijn met al die feestverlichting wel goed verlicht, maar we hebben niet de verplichte vaarlampen op ons hoofd. Daardoor is het voor de grote schepen toch lastiger om ons goed te kunnen zien.”

De kans bestaat dat de lichtparade gisteravond voor het laatst is gehouden op het Maas-Waalkanaal. Net als veel andere verenigingen wacht De Batavier op verhuizing naar Het Bastion, een nieuw clubhuis bij de Nevengeul voor meerdere roei- en kanoverenigingen. Komt de verhuizing rond, dan kunnen toeschouwers de indrukwekkende botenparade vlak voor kerst mettertijd misschien wel bekijken vanaf de Waalbrug.

Nu zit de club met zijn honderd leden in een wat verouderde loods aan de Vossendijk/Winkelsteegseweg, vlak bij het clubgebouw van studentenroeivereniging Phocas.

Fleuren: ,,Een moderner gebouw zou niet gek zijn, maar ook hier is het prima toeven. Voor nieuwe leden is ook hier meer dan genoeg ruimte."

Volledig scherm
Versierde kano's van De Batavier bij het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen
Volledig scherm
Versierde kano's van De Batavier bij het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen
Volledig scherm
Versierde kano's van De Batavier bij het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeelden? Onderzoeksraad vraagt informatie over aanvaring op Waal
  PREMIUM
  video

  Een boomstam in de schroeven of vertekende radarbeel­den? Onderzoeks­raad vraagt informatie over aanvaring op Waal

  NIJMEGEN - Was het een boomstam in de schroeven of werden de radarbeelden verstoord? En waarom maakte cruiseschip Edelweiss ineens zo'n zwiep, waardoor hij dwars kwam te liggen op de Waal? De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft informatie opgevraagd van het onderzoek naar de aanvaring tussen cruiseschip Edelweiss en vrachtschip Forenso die woensdagochtend vroeg gebeurde op de Waal bij Nijmegen.
 2. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
  stem

  Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

  NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.