Volledig scherm
Het plaatsen van kaarsjes aan de vooravond van kerst op militaire begraafplaatsen moet een vaste traditie worden op álle erevelden in de regio Nijmegen. © Eveline Van Elk

Kerstlicht op álle militaire erevelden moet vaste traditie worden

NIJMEGEN/GROESBEEK - Het aansteken van lichtjes op militaire begraafplaatsen aan de vooravond van Kerstmis moet ook  in Nijmegen en regio een vaste traditie worden. Dat is de inzet van de organisatoren van deze actie waarmee stil wordt gestaan 'bij de pijn van oorlog en bevrijding en de betekenis van vrede'.   

 Afgelopen zondag gebeurde dit op de Canadese begraafplaats in Groesbeek voor de tweede maal en op het Nijmeegse ereveld Jonkerbos van de Britse Gemenebest voor de eerste keer. Het leverde 48 uur een zee aan licht op. Ruim 4.200 lichtjes werden bij de militaire graven geplaatst door ruim 1.200 mensen, onder wie veel kinderen. 

Steun

De organisatoren, lokale comités, hopen in de toekomst op massale steun (adoptie) van scholen en ouders. Vanaf 2019 bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van deze regio zouden álle kleine en grote erevelden in de regio 'verlicht moeten worden'.  Het gaat om een tiental begraafplaatsen. 

,,In vrijheid leven is niet vanzelfsprekend. Juist aan de vooravond van Kerstmis, het feest van de vrede, is het goed om stilstaan bij de militairen die voor onze vrijheid gevochten hebben en omgekomen zijn", zegt Richard Hendriks die de lichtjesherdenking op de begraafplaats Jonkerbosch organiseerde. De inspiratie hiervoor had hij in 2016 opgedaan in Groesbeek. 

Symbool

De lichtjesavond op Jonkerbos was soort proef, er was vooraf weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Hendriks was daarom verrast door de grote opkomst, ruim 200 mensen. De Groesbeekse organisator Bert Eikelenboom kon op de Canadese begraafplaats iets meer dan duizend mensen verwelkomen voor de herdenking, onder wie zo'n vierhonderd kinderen. Hij zag een duidelijke groei ten opzicht van vorig jaar.  ,,Deze lichtjes zijn een geweldig symbool, het verbindt de herdenking op een mooie wijze met Kerstmis. De lichtjes blijven ook 48 uur branden. Zo overbruggen ze de kerstdagen.’’ 

Scholen

Eikelenboom en Hendriks hopen dat scholen zelf het initiatief nemen om een vak op graven op de erevelden te adopteren. ,,Dat is het mooiste. Scholen kunnen daar in hun opleidingsprogramma dan ook iets mee doen. Die mannen, wie waren dat? Dan gaat het meer leven op school’’, zegt Eikelenboom.

Volledig scherm
Een zee van licht, 48 uur lang, op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. © Eveline Van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.