Volledig scherm
De Radboud Universiteit. © ANP

Kersverse studenten Radboud Universiteit krijgen taaltoets

NIJMEGEN - De Nijmeegse Radboud Universiteit toetst vanaf volgend collegejaar de vijfduizend eerstejaarsstudenten op hun academische taalvaardigheid. Studenten die zakken, krijgen gratis lessen en digitale oefeningen aangeboden.

Het idee van de toets is om studenten bewust te maken van hun taalvaardigheid. Schort daar iets aan, dan weten studenten dat meteen in het begin van hun studie en kunnen ze actie ondernemen.

Verplicht

Op de vraag of de toets verplicht is, antwoordt Radboud-woordvoerder Martijn Gerritsen dat de universiteit aanneemt dat iedere eerstejaars wil weten hoe hij ervoor staat. Uiteindelijk is het volgens Gerritsen aan de faculteiten hoe ze de taaltoets inpassen. Eerstejaarsstudenten van de faculteit Letteren krijgen al jaren een taaltoets voorgeschoteld waarvoor ze moeten slagen.

Ook de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam toetsen nieuwe studenten op taalvaardigheid. De niet al te beste gemiddelde schrijfvaardigheid van studenten is al jaren een punt van zorg. De Radboud Universiteit noemt taalvaardigheid een belangrijk instrument van wetenschappers. Een student die in het eerste jaar extra training krijgt, heeft daar in zijn hele opleiding en carrière voordeel van.

De nieuwe taaltoets van de Radboud Universiteit wordt afgenomen in de taal waarin de student studeert, Nederlands of Engels. De toets verschilt per faculteit omdat een deel van de vragen over specifieke vaktaal gaat. Gekeken wordt naar de kennis van grammatica, spelling, structuur, logisch redeneren en woordenschat. De spreekvaardigheid wordt niet getoetst.

Eindexamen overdoen

De Wageningse universiteit gaat het Nijmeegse voorbeeld niet volgen. ,,De studenten hebben een vwo-diploma. Nederlands en Engels zijn verplicht onderdelen. Als ze slagen voor hun diploma zou hun taalvaardigheid in principe voldoende moeten zijn”, zegt woordvoerder Simon Vink. ,,Zo’n taaltoets laat studenten hun eindexamen overdoen en daar zien we niets in. Je zegt dan eigenlijk tegen middelbare scholen: jullie doen het niet goed.”

De invoering van de taaltoets is onderdeel van het nieuwe taalbeleid van de Radboud Universiteit. Die kijkt overigens ook naar de taalvaardigheid van medewerkers. Zij kunnen gratis Engelse les krijgen en buitenlandse medewerkers kunnen taaltrainingen in het Nederlands volgen. Van alle docenten verwacht de universiteit dat ze het near-native niveau (C2) beheersen. Hoeveel Radboud-docenten dat C2-diploma al hebben, kan woordvoerder Gerritsen niet zeggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.