Volledig scherm
Abdi Nageeye passeert de finish tijdens de marathon op de Olympische Spelen in Rio. © Pro Shots

Kilometers maken in Ethiopië voor thuiswedstrijd

NIJMEGEN - Voor Abdi Nageeye, een van Nederlands sterkste hardlopers, is de Zevenheuvenloop een thuiswedstrijd. Speciaal voor de Nijmeegse race ging hij op trainingsstage in Ethiopië. Vanuit zijn trainingslocatie nabij Addis Abeba bellen met Nederland is niet altijd eenvoudig: zo nu en dan sluit de regering van Ethiopië het complete telefoon- en internetverkeer af.

Is dat niet het geval, dan is het bereik ook niet alles. Abdi Nageeye, die zich nabij de hoofdstad van het Afrikaanse land voorbereidt op de Zevenheuvelenloop, heeft er geen moeite mee. „Trainen, eten, rusten. Vroeg opstaan, vroeg naar bed. Geen andere dingen die me afleiden. Perfect voor mij”, zegt de Nijmeegse atleet (27) via een krakende telefoonlijn.

Onrust
Dat de overheid zich zo met het telefoonverkeer bemoeit, is een Afrikaanse manier van macht uitoefenen. Onlangs riep de regering de noodtoestand uit. De politieke situatie is allesbehalve stabiel en dat zorgt voor onrust. „Dat is in veel Afrikaanse landen zo”, probeert Nageeye – zelf op jonge leeftijd vanuit Somalië naar Nederland gevlucht – de situatie uit te leggen. „Er zijn veel stammen die na de kolonisatie ineens tot een land of provincie behoorden. Dat werkt niet. Hier heeft nu een kleine groep het voor het zeggen. Vele miljoenen mensen zijn het daar niet mee eens. Dan krijg je chaos.”

Thuiswedstrijd
Afgelopen augustus debuteerde Nageeye voor Nederland op de Olympische Spelen met een elfde plek op de marathon. Na die voor hem goed verlopen wedstrijd is de 15 kilometer lange race in zijn woonplaats het volgende moment waarop hij in vorm wil zijn. „Voor mij is het echt een thuiswedstrijd. Ik woon in Nijmegen, ken de omgeving en daarom wil ik er altijd graag aan de start staan en goed presteren. Ik hoop dat ik mijn persoonlijk record kan breken.”

Als Nageeye die tijd (43.29) uit de boeken loopt, betekent dat meteen een nieuw Nederlands record.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.