Volledig scherm
© ANP

Kinkhoest bij CWZ-afdeling Verloskunde in Nijmegen: 240 moeders gewaarschuwd

NIJMEGEN - Bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is op de afdeling Verloskunde kinkhoest geconstateerd bij drie medewerkers. 240 moeders worden gebeld om ze te waarschuwen voor mogelijke besmetting. Alle patiënten worden benaderd die na 3 april op de afdeling zijn geweest. Dat is de periode dat ze mogelijk risico hebben gelopen.

Volledig scherm
CWZ © Paul Rapp
Quote

We bellen ze om advies te geven over preventie tegen een eventuele besmetting.

Woordvoerster

Kinkhoest is een  veel voorkomende longziekte die ernstig kan verlopen bij pasgeboren baby’s. Die kunnen in uitzonderlijke gevallen ernstige hersenschade oplopen en zelfs overlijden. Alleen als de moeder twee weken voor de bevalling of eerder is gevaccineerd, zijn zij en de baby zeker beschermd.

Dinsdag
De besmettingen werden dinsdag geconstateerd. Reden voor het CWZ om een groot preventieplan op te starten. Donderdag zijn de eerste zestig moeders gebeld. ,,Vrijdag bellen we de volgende zestig. De moeders hebben veel vragen, maar stellen het ook erg op prijs dat zij persoonlijk worden benaderd.”

Het betreft de eerste groep van 120 moeders die allemaal na 17 april op de afdeling zijn geweest. ,,We bellen ze om advies te geven over preventie tegen een eventuele besmetting. We geven deze moeders het advies om via hun huisarts preventief met antibiotica te beginnen. Dat adviseren we ook voor de baby en andere gezinsleden”, aldus een woordvoerster. 

Klachten
Nog eens 120 moeders die in de drie weken voor 17 april zijn geweest, worden ook vanaf vrijdag gebeld. ,,Zij hoeven niet preventief met antibiotica te beginnen. Wel krijgen ze het advies om bij klachten bij haar zelf, de baby of andere gezinsleden contact op te nemen met de huisarts. Die kan bepalen of de klachten duiden op kinkhoest.”

Ongeveer de helft van de gebelde moeders blijkt zich tot nu toe tijdens de zwangerschap te hebben laten vaccineren. Daarmee is zowel de moeder als de baby beschermd. ,,Dat is het geval als de moeder twee weken voor de bevalling of eerder is gevaccineerd.”

De tijd tussen besmetting en eerste verschijnselen is een week tot 10 dagen. Kinkhoest begint met een gewone verkoudheid. In een volgende stadium wordt taai slijm opgehoest.

Meldplicht
Voor kinkhoest, ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd vanwege de aanhoudende hoestbuien, geldt in Nederland een meldplicht. Baby's worden standaard tegen de ziekte gevaccineerd, maar die inenting biedt geen bescherming voor het leven. Van tijd tot tijd is er in Nederland een kindhoest-golf. Gemiddeld krijgt elk jaar 10 procent van alle mensen kinkhoest. Een deel daarvan maakt de ziekte door zonder klachten.


De GGD Gelderland-Zuid helpt het CWZ bij het informeren van de moeders. Ook zijn huisartsen, verloskundigen buiten het ziekenhuis, kraamzorginstanties en omliggende ziekenhuizen op de hoogte gebracht. De drie besmette medewerkers zijn voorlopig met ziekteverlof. 

Heb jij een brief over de kinkhoest gehad van het CWZ? Laat het ons weten. Mail naar online@gelderlander.nl of app naar 06-13322268.

We gebruiken je persoonsgegevens om je bijdrage te kunnen bewaren en publiceren. Ons privacy statement vind je hier.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.