Volledig scherm
PREMIUM
Achterstallig onderhoud kan reden zijn om huurverlaging te eisen. Huurteams Nijmegen staat huurders bij in dergelijke procedures. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Klagende huurder zwijgt als huisbaas intimideert

NIJMEGEN - Huurders die een officiële klacht indienen over de huisbaas of om huurverlaging vragen, worden steeds vaker zo ernstig geïntimideerd dat ze het niet aandurven om verdere actie te ondernemen. Dat blijkt uit cijfers van Huurteams Nijmegen, die de ontwikkeling ‘alarmerend’ noemt. 

Van de cliënten die in 2018 te maken kregen met intimidatie, wilde bijna de helft de zaak niet meer doorzetten. Dat was in 2017 nog maar 18 procent, in het jaar daarvoor 11 procent en in 2015 21 procent.

 ,,Verhuurders dreigen bijvoorbeeld om ‘met een paar vrienden langs te komen’ om een huurder eruit te zetten”, schetst directeur Irene van Setten van Huurteams Nijmegen. ,,Of ze zeggen dat de huurder juridisch gelijk kan hebben, maar dat ze het leven van hem heel erg moeilijk gaan maken.” 

Geweldsdreiging

Dat kan met geweldsdreiging:  ,,De huurbaas zegt letterlijk dat hij zaterdag met drie man komt om de kamer leeg te halen.” Maar ook minder direct: ,,Ze stoppen de rest van het huis vol met Polen. Of ze vervangen alle sloten en laten aan andere huisgenoten weten dat ze diegene er niet meer in mogen laten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.