Volledig scherm
© anp

Kliniek en voorwaardelijke celstraf voor het veroorzaken en verlaten van een kniehoge brand in Lent

ARNHEM/ LENT - De 20-jarige, die 3 maart in Lent een kniehoge brand in de gang achterliet om een boodschapje te doen, is vanmiddag veroordeeld wegens opzettelijke brandstichting.

De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte, een jongeman met borderline, een genderidentiteitsdilemma en theatrale trekken, een peuk liet vallen bij zijn schoenen in de gang. Hij mocht na 220 dagen voorlopige hechtenis naar een behandelkliniek, en krijgt daarnaast 7 maanden voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur mee.

Een klein vlammetje groeide uit tot een brandje, terwijl de verdachte eerst wat spullen in de woonkamer pakte en vervolgens langs de brand naar buiten beende. Toen de verdachte even later terugkwam, sloegen de vlammen hem tegemoet van achter de voordeur van de instelling voor begeleid wonen aan de Edith Piafstraat. De brand werd geblust en de kat gered, maar hoewel de verdachte van een ongeluk sprak, bleek op camerabeelden later dat het anders zat.

Gevaar op herhaling is hoog

Het was niet de eerste keer dat er brand was achter de voordeur van de verdachte. Er was ook al een keer een brandgat in een deken, wat door een krultang kwam, en een brand die ontstond toen de kat een kaarsenstandaard met kaarsen omstootte. Ook deze incidenten waren per ongeluk gekomen, stelde de verdachte.

Omdat het gevaar op herhaling hoog is en de verdachte zonder behandeling al snel de situatie niet meer aan kan, eiste de aanklager opname in een kliniek met een jaar cel als stok achter de deur, naast 220 dagen die al waren uitgezeten. De rechtbank nam het over, maar maakte van het jaar voorwaardelijk zeven maanden voorwaardelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.