Volledig scherm
Wim Meijer was een van de bedenkers van de zandloperstart. © Bert Beelen

Knijpen en doorlopen via zandloper

NIJMEGEN - Duizenden lopers hebben er door de jaren heen mee te maken gehad, misschien wel zonder dat ze het wisten: de zandloperstart. „De zandloperstart is in het leven geroepen om de hoeveelheid lopers op het parcours in de hand te houden”, zegt bestuurslid Wim Meijer van de Stichting Zevenheuvelen, de loopcoördinator van de wedstrijd.

„Bij elk groot loopevenement heb je te maken met een langgerekte kopgroep, een groot en breed middengedeelte en een dunnere staart. Ons doel is al vanaf midden jaren negentig de doorstroming van die middengroep te verbeteren, zodat daar geen opstoppingen ontstaan. Dat kan door de start af te knijpen.”

Smalle strook
Ongeveer tien meter voor de start is een smalle strook waar iedere loper doorheen moet. „Daarachter staan mensen in blokken te wachten tot ze kunnen starten en daarna kan iedereen vrij het parcours op. Dat is het principe van de zandloperstart.” Het denkwerk voor deze procedure begon toen de Zevenheuvelenloop in de jaren negentig stormachtig groeide. Aangezien de organisatie altijd voorop wil lopen met innovatieve ideeën werd ook deze logistieke kwestie onder het vergrootglas gelegd.

Doorstroming
Meijer: „We bespraken intensief met elkaar hoe de doorstroming te verbeteren en kwamen gaandeweg op het principe van de zandloperstart. Wie precies met het idee kwam, weet ik niet meer, wel dat er later nog een groepje wiskundestudenten naar gekeken heeft. Het idee stond toen al.”

Start
Echt effectief kon de zandloperstart pas worden ingezet toen de loop in 1995 begon met de chip die voor elke deelnemer de netto looptijd weergeeft. Meijer: „Tot dan werkte iedereen met eigen horloges en wilde zo snel mogelijk weg om geen tijd te verliezen. De start werd net zo breed als het smalste deel van het parcours, de Derde Baan vlak voor de Zevenheuvelenweg.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.