Volledig scherm
PREMIUM
De Westland op de hoek Sint Annastraat-Groesbeekseweg in Nijmegen, het kraakpand waarin Knust begon. Archieffoto © Erik Odijk

Knust: eigenzinnige drukkunst met wortels in de Nijmeegse kraakbeweging

NIJMEGEN - Bijna niemand in Nijmegen weet dit. Werk van het Nijmeegse collectief Knust hangt in toonaangevende musea en zijn druktechniek is wereldwijd bekend. Ivana Smudja maakt er een film over: ,,Het verhaal van Knust gaat ook over rebels Nijmegen.”

De Westland, een voormalig bankgebouw op de hoek van de Sint Annastraat en de Groesbeekseweg, was in de jaren tachtig een van de vele kraakpanden in Nijmegen. In dit pand zaten kunstenaars die wat minder bezig waren met actievoeren, zij zetten hun maatschappijkritiek om in kunst.

Op een dag stond er iemand aan de deur die een oud stencilapparaat kwijt moest. Of die jonge kunstenaars er misschien iets mee konden? De krakers gingen experimenteren met de drukmachine en dat was het begin van Knust. Het maken van grafische kunst met stencilmachines werd een nieuwe techniek die wereldwijd is overgenomen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.