Volledig scherm
© Flip Franssen

KNVB wil opleiding voor álle trainers, plus verklaring van goed gedrag

NIJMEGEN - Voetbalbond KNVB wil alle trainers een opleiding laten doen en een verklaring van goed gedrag van ze vragen. Doel is om het niveau van de trainers op te krikken, om zo de terugloop van het aantal leden tegen te gaan.

Want het gebrek aan een goede trainer is ‘uitstroommotief nummer één’, zo blijkt uit het KNVB-seizoensplan 2019-2020, waar de ledenraad komende zaterdag over gaat beslissen. In dat seizoensplan is te lezen dat de bond er rekening mee houdt dat komend seizoen zo’n 30.000 van de ruim 1,2 miljoen leden verdwijnen. Vorig seizoen waren dat er 8.500. 

De bond noemt terugloop ‘zeer beperkt’. ,,Dit heeft te maken met uiteenlopende factoren, waaronder demografische factoren”, stelt een woordvoerder. Zo worden er steeds minder kinderen geboren en vergrijst de bevolking, waardoor het potentieel aan voetballers verkleint. 

Veel extra tijd kwijt

Volledig scherm
Ad Frik. © Bert Beelen

Om de voetballers te werven en te behouden, onderneemt de KNVB allerhande activiteiten. Nieuw is dat de bond nu gaat investeren in de trainers.  Er wordt drie ton uitgetrokken om die op het gewenste niveau te krijgen. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, daar wil de bond nog niks over zeggen. Duidelijk is wel dat de KNVB alle trainers in elk geval toegang wil geven tot een speciaal voor hen gemaakte website met allerhande informatie.

Volgens voorzitter Ad Frik van de Nijmeegse Federatie van amateurvoetbalclubs met er voor gewaakt worden dat trainers veel extra tijd kwijt zijn. ,,Het is vaak al moeilijk genoeg om een ouder te vinden die tijd vrijmaakt om elke zaterdag en een keer doordeweeks als trainer te fungeren.”

Ook stuit het verplichten van een verklaring omtrent gedrag bij clubs soms op bezwaren. ,,Je hoort dat clubs bang zijn dat vrijwilligers gaan lopen als ze zo'n verklaring moeten gaan regelen. Dat valt in de praktijk vaak mee, maar die angst is er wel.”

Belangrijkste levensader

Volledig scherm
Voormalig Ajax-speler Sjaak Swart komt namens Oranje uit tijdens het WK Walking Football. © ANP Piroschka van de Wouw

De bond wil het jeugdvoetbal ook gaan vernieuwen. ‘Het voetbalaanbod bij de verenigingen is de belangrijkste levensader van de KNVB’, stelt de bond in het seizoensplan. Dit aanbod is echter redelijk eendimensionaal: de bond vraagt zich af of het voetbal in de ouderwetse vorm wel voldoende past bij de leeftijd, het niveau, het geslacht en de drijfveren van alle voetballers.

De KNVB heeft gemerkt dat ze tegenwoordig meer invloed willen hebben op de vorm, de tegenstander, het speelmoment en de regels. Vandaar dat de bond volgend seizoen start met zogenoemde ‘ontwikkelteams’ die gaan kijken hoe aan deze wensen tegemoet kan worden gekomen. Die teams gaan de haalbaarheid van alle gewenste vernieuwingen onderzoeken.

Elke ochtend dertig man

Bij de Nijmeegse voetbalclub Blauw-Wit zijn ze al begonnen met het bedenken van andere spelvormen. Zo werd dit seizoen het walking football geïntroduceerd, voetbal waarbij je niet mag rennen. ,,Doen elke woensdagochtend dertig man aan mee", vertelt clubvoorzitter Bernard van Raaij. 

Hij stelt het opleiden van trainers, zoals de KNVB dat van plan is, zeker toe te juichen. De club zelf regelde afgelopen seizoen al voor vier trainers een cursus. Maar het is voor de jeugdteams vaak moeilijk om goede trainers te vinden. 

De club laat vaak drie tot zes jeugdteams tegelijk trainen door op het veld een soort trainingscircuit uit te zetten. Blauw-Wit, 650 leden groot, ziet het aantal jeugdleden 'heel licht’ afnemen, aldus Van Raaij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.