Volledig scherm
PREMIUM
© RBT KAN

Komt Mariken van Nimwegen niet uit Nijmegen, maar uit Balgoij?

NIJMEGEN - Mariken van Nimwegen heeft die naam alleen gekregen omdat Nijmegen een bekende plaats is. In werkelijkheid komt ze waarschijnlijk uit Balgoij. Dat betoogt hoogleraar Jos Joosten bij het begin van het Marikenjaar.

5 reacties

 • Nico Janssen

  2 jaar geleden
  Het boek, met cd, Nijmeegse Marieke heeft het ook over Balgooij," mijn naam is Marieke uit Balgooij gekomen ". Ik denk dat het boek Mariken van Nieumeghen hertaling van Willem Wilmink een heel goed beeld geeft.
 • Titus

  2 jaar geleden
  Veel is gewoon niet oorspronkelijk, bij steeds meer zie ik dat gebeuren, helaas en jammer, en omdat nu alles kan worden uitgezocht  komen we hier steeds méér achter.
 • Toontje

  2 jaar geleden
  Verder behoorde de Biesselt bij de parochie Mook, onderdeel van het Land van Kleef. Mook viel onder het dekenaat Xanten en dus onder het bisdom Keulen. Vandaar dat Mariken en haar oom bij de bisschop van Keulen terecht kwamen.
 • Toontje

  2 jaar geleden
  Wellicht komt Mariken van De Biesselt, tussen Groesbeek en Mook, midden in het bos (loo), vlak bij de Mookerheide. Wanneer je daar op het hoogste punt staat zie je in de diepte de Maas, die zich op 2 kilometer afstand bevindt. De Nijmeegse Hezelpoort ligt op 14,4 km van de Biesselt.
 • Pluk

  2 jaar geleden
  Wat een bevinding zeg. Echt schokkende wetenschap. Is er dan niets meer zeker? Nog even en dan vertelt iemand dat Donald Duck nog nooit in Duckstad is geweest. Of Flipje nooit door Tiel heeft gelopen. Of Harry Potter in Zweinstein heeft gewoond. En zelfs Bartje nooit daadwerkelijk weigerde voor bruine bonen te bidden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

 1. Hubert Bruls onder de indruk van opstelling microfoons
  Play

  Hubert Bruls onder de indruk van opstelling microfoons

 2. Frits en Marianne vieren huwelijk met demonstratie
  Play

  Frits en Marianne vieren huwelijk met demonstra­tie

Nijmegen e.o.