Volledig scherm
Koningsdag in Nijmegen. © Paul Rapp

Koningsnacht en Koningsdag: volop feesten in parken en op pleinen, in dorpen volop kinderspelen

dit is er allemaal te doenNIJMEGEN - Het programma van Koningsnacht en Koningsdag in Nijmegen en omgeving biedt volop mogelijkheden voor bruisende feesten voor jong en oud. Een overzicht van de belangrijkste evenementen en activiteiten op vrijdag en zaterdag.

Koningsnacht

Als opwarmer voor Koningsdag zijn er vrijdagavond in Nijmegen diverse (betaalde) feesten. Zo is er Subcultuur Kingsnight in Doornroosje, De Leven in Merleyn en Metro Kollektief in café De Plak. Op het Koningsplein (waar anders...) spelen de Stringkings en de Kings of Pop (met enkele leden van Navarone). Op het Faberplein is het feest Maximariënburg. Rewind in Waalhalla is inmiddels uitverkocht.

Koningsdag

Volledig scherm
Koningsdag in het Goffertpark. © Paul Rapp

Goffertpark
Naast de vrijmarkt (van 9.00 tot 16.00 uur) is er tussen 10.00 en 16.00 van alles te doen in het Goffertpark. Zoals een stormbaan, klimwand, poppenkast, draaimolen en kindercircus. Turnvereniging De Hazenkamp geeft demonstraties en er zijn optredens van jeugdfanfare de Stefaantjes, slagwerkgroep Neerbosch-oost en het Keizerstadsjeugdorkest. Ook treden er bands op, waaronder The Moans.

Stevenskerk
De Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus uit Druten geeft een gratis Oranjeconcert in de Sint Stevenskerk. Onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans en met diverse solisten brengt het koor diverse liederen van Mozart. Ook wordt het Wilhelmus gezongen, evenals de hymne Domine salvum fac Regem nostrum van Adrianus Giesen. Het concert begint om 20.00 uur.

Lindenberg
In de Lindenberg strijkt Kinderboel neer, met spelletjes, muziek en circus voor kinderen. Dat begint om 12.00 uur.

Volledig scherm
De opbouw van Maximariënburg op het Faberplein in Nijmegen is in volle gang. © Bert Beelen

Faberplein
Tijdens het feest Maximariënburg (vrijdag vanaf 16.00 uur, zaterdag vanaf 14.00 uur) zijn er optredens van onder meer The Tour, Baby Blue, Loco Loco Discoshow, Fam. de Bruyn en dj Toon.

Hunnerpark
Tijdens Oranjepop zijn er optredens van Thomas Azier, Johan, Naaz, The Grand East, Tusky, Pip Blom, Brutus, Habitants, Tape Toy, Cassia, Bobby Oroza en Jay-Way. Het terrein is open vanaf 13.00 uur, entree 7,50 euro (tot 16 jaar gratis).

Molenstraat
Het Grote Pleinfeest begint om 14.00 uur. De line-up bestaat uit Yes-R, Jody Bernal, Def Rhymz, DJ Irwan, CHIMP, Daisy, Dani L. Mebius, Happy Feelings, Team TNT en Tim Senders. Entree 14 euro.

Valkhofpark
Niet alleen in het Goffertpark is een grote vrijmarkt, maar ook in het Valkhofpark wordt van alles te koop aangeboden.

Koningsplein
Hier zijn vanaf 14.00 uur optredens van Jackfire en van Queen-tributeband Crazy Little Things.

Lent / Nijmegen-Noord
Lent trapt af met een Koningsnacht in een feesttent op het terrein van DVOL met een optreden van The Rich and Famous. Dat feest duurt van 19.30 tot 0.30 uur, entree 17,50 euro. Tijdens Koningsdag zijn er vanaf 10.00 uur kinderattracties en een kindervrijmarkt, om 11.00 uur is er kindertheater en om 14.30 uur gaat de zeepkistenrace van start.

Volledig scherm
Koningsdag op de Grote Markt. © Paul Rapp

Versierde fietsen, livemuziek en vrijmarkten in Rijk van Nijmegen

Koningsdag in de dorpen van het Rijk van Nijmegen betekent vooral veel spelletjes voor kinderen en kindervrijmarkten. Jongeren en volwassenen kunnen ook feesten in Millingen en Groesbeek.

Volledig scherm
De vrijmarkt tijdens Koningsdag in Groesbeek. Archieffoto © Theo Peeters

Beek
In Beek wordt wederom het spel ‘De Jacht op de Kroonjuwelen’ gespeeld; teams moeten tussen 10.00 en 15.00 uur proberen vijftig vragen te beantwoorden en zo een code te kraken. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking bij Sous les Eglises. Vanaf 10.00 uur is er aan de Rijksstraatweg ook een vrijmarkt.

Groesbeek
De vrijmarkt op het Dorpsplein begint om 8.30 uur. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er activiteiten en spelletjes voor kinderen, onder meer met een wedstrijd stoepkrijttekenen. Kidz-dj draait van 13.00 tot 15.00 uur.

Groesbeek-Breedeweg
Op het Kerkplein start om 10.45 uur de optocht met versierde fietsen naar het veld van Groesbeekse Boys. Daar zijn dan kinderspelletjes tot 14.30 uur.

Groesbeek Wolfsberg
Op het Koningsfeest bij de Wolfsberg zijn dit jaar optredens van Bouke Live, VOF De Kunst, Tino Martin en Daredevils. Aanvang 14.30 uur, entree 16 euro. Een dag later staat Legends of Rock op het programma, met tributebands van Van Halen, The Doors en Foo Fighters. Aanvang 16.00 uur, entree 16 euro.

Leuth
De start van de optocht met versierde fietsen is om 10.00 uur op het Kerkplein. Daarna zijn er van 11.00 tot 14.30 uur Oranjespelen op het terrein van VVLK met allerlei spelletjes.

Volledig scherm
De optocht met versierde fietsen tijdens Koningsdag in Millingen aan de Rijn. Archieffoto © Theo Peeters

Malden
De Maldense kindervrijmarkt wordt net als eerder gehouden in het overdekte winkelcentrum en duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Gelijktijdig zijn er op het terrein van voetbalclub SV Juliana’31 diverse spelletjes die kinderen er kunnen doen.

Milsbeek
Op het plein van basisschool De Drie Vijvers begint om 10.00 uur de optocht met versierde fietsen. Daarna zijn er van 11.00 tot 14.00 uur spelletjes voor kinderen in de Kerkstraat.

Millingen
Het feest begint vrijdagavond met Koningsnacht Ien de Natte Tent, vanaf 21.00 uur, met dj Robert Pouwel. Op Koningsdag is er vanaf 10.30 uur op het Oranjeplein een braderie en vrijmarkt, om 12.00 uur is er een optreden van fanfare St. Cecilia. Hoogtepunt van Koningsdag wordt de aankomst van het Juliana Bicycle Team dat in tien dagen per eenwieler vanuit Londen naar Millingen is gereden. Zij worden rond 14.00 uur op het Oranjeplein verwacht.

Molenhoek
In het Lees- en Ontmoetings Punt (LOP) en op het plein van het winkelcentrum zijn er van 10.00 tot 13.00 uur diverse spelletjes en een kindervrijmarkt. Wie de mooiste Koningsdag-outfit heeft, wint een prijs.

Mook
Bij ‘t Môks Café kunnen kinderen van 10.30 tot 13.30 uur handeldrijven tijdens hun eigen vrijmarkt. Vanaf 11.00 uur is er muziek van Harmonie Erica.

Nederasselt
Koningsdag in Nederasselt wordt gevierd op het Gildeplein. Daar zijn allerlei spelletjes voor kinderen. Die kunnen zich daar uitleven van 13.00 tot 18.00 uur.

Ooij
Om 12.15 uur start de optocht met versierde fietsen vanaf het Reiner van Ooiplein, daarna is er een defilé en vendelhulde door Schutterij Eendracht en Muziekvereniging Ooijse Toekomst. Aansluitend van 13.30 tot 17.00 uur is er een middag vol spelletjes voor kinderen.

Overasselt
Op het Dorpsplein wordt om 10.00 uur de vlag gehesen. Daarna is er een programma met onder meer spelletjes, een vrijmarkt, een prestatieloop van 4 of 8 kilometer en als afsluiting om 12.00 uur de mega-stoelendans.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.