Volledig scherm
Cocaïne. © Shutterstock

Koos Spee: ‘Geen tijd voor controle drugs in verkeer moet niet kunnen’

NIJMEGEN - De problematiek rondom drugsgebruik in het verkeer verdient meer prioriteit bij de politie. Daarvoor pleit voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee, die de zorgen van de Gelderse politie over drugs in het verkeer deelt. ,,Drugs zijn levensgevaarlijk en kunnen tot doden leiden in het verkeer. Er moeten veel meer controles komen.’’

Eerder werd bekend dat het aantal automobilisten in de stad dat na gebruik van drugs nog achter het stuur stapt, groter is dan het aantal dat alleen alcohol heeft gebruikt.

Bij controles afgelopen weekend rondom Nijmegen kreeg bij tien automobilisten een speekseltest een positieve uitslag. Tegelijkertijd werden er ‘maar’ vier bestuurders met een slok te veel op gepakt.

Capaciteit

Quote

Natuurlijk zijn terrorisme en bijvoor­beeld kluiskra­ken heel belangrijk. Maar in het verkeer vallen nog altijd de meeste doden in Nederland.

Koos Spee

De drugstest in het verkeer is ingevoerd in juli 2017. Volgens de politie is die erg tijdrovend om uit te voeren: als de test positief is volgt een bloedtest en moeten twee agenten met de vermoedelijke drugsklant naar het bureau. Daarna moet een GGD-arts worden ingeschakeld.

Spee: ,,De overheid is al heel lang bezig met het invoeren van die test. Nu is die er eindelijk, en wordt die nóg weinig gebruikt omdat het veel tijd kost. Dat moet niet kunnen. Eerder kon het NFI de hoeveelheid onderzoeken van bloedmonsters van betrapte automobilisten al niet aan. Ongelooflijk. Véél meer agenten zouden zich hier mee moeten bezighouden. Natuurlijk zijn terrorisme en bijvoorbeeld kluiskraken heel belangrijk. Maar in het verkeer vallen nog altijd de meeste doden in Nederland. De overheid zou er goed aan doen de capaciteit van agenten die zich op drugsaanpak richten te verhogen. Er wordt nu te weinig gehandhaafd.’’

Voorlichting

Om het aantal drugsgebruikers in het verkeer terug te schroeven, zou er volgens Spee ook meer voorlichting moeten komen. Volgens de verkeersdeskundige zijn mensen zich er te weinig van bewust hoe lang drugs in het lichaam blijven.

,,Dat cannabis 24 uur later nog opgespoord kan worden, weten veel mensen niet. En kijk alleen al naar hoe makkelijk er tegenwoordig een pilletje wordt gepakt. Over alcohol in het verkeer worden al sinds jaar en dag voorlichtingscampagnes gevoerd. Het is hoog tijd dat dat ook met drugs gaat gebeuren. Daarvoor ligt een verantwoordelijkheid bij het ministerie.’’ 

Spee is ervan overtuigd dat er nog veel drugsgebruikers in het verkeer onder de radar van politie blijven. ,,We lopen als Nederland duidelijk niet voorop in de bestrijding hiervan. Dat er nog vaak te weinig tijd voor is, moet niet kunnen.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.