Volledig scherm
Foto: Bert Beelen

Krakersbolwerk Grote Broek in oorspronkelijke staat

NIJMEGEN - De Grote Broek, het voormalige krakersbolwerk in de Nijmeegse Van Broeckhuysenstraat, is klaar voor een nieuwe toekomst. Woensdag was de oplevering van de megaverbouwing. De pui is in de oorspronkelijke stijl teruggebracht en dat zorgt voor een monumentale uitstraling.

Wie nu zoekt naar de Grote Broek als actie- en krakerspand, zal niets meer vinden. Alleen een klein bordje wijst op de alternatieve groepen die hier een plek krijgen in een van de vele commerciële ruimtes in het pand. Ze betalen echter gewoon huur aan eigenaar Standvast Wonen.

De Grote Broek is al decennia een begrip in Nijmegen. Het was het oudste kraakpand van de stad. In 2004 werd het complex door de gemeente aangekocht om het na twintig jaar te legaliseren. Deze aankoop leverde veel kritiek op van de oppositie in de raad.

Aanvankelijk wilde de gemeente ook zelf de verbouwing en nieuwe exploitatie regelen, maar daar voelde een meerderheid van de raad niets voor. Standvast Wonen deed vervolgens een bod en dat werd geaccepteerd. Voor bijna 1, 4 miljoen euro ging het pand over naar Standvast. Daarbij is vastgelegd dat het pand een woon- en culturele bestemming behoudt.

Afgelopen jaar is het complex verbouwd voor 1,2 miljoen euro. Overigens hebben talloze vrijwilligers van de woon-werkvereniging Grote Broek meegeholpen bij de renovatie. Standvast verhuurt het gehele complex aan deze stichting die ook zelf de huurders uitzoekt.

De 'nieuwe' Grote Broek telt achttien kamers voor bewoning. Op de begane grond en de kelder zijn ruimtes voor commerciële activiteiten. Dan gaat het om vooral om culturele bedrijfjes. De meeste groepen die er zaten, keren terug, zoals eetcafé De Klinker, café en cultuurpodium De Onderbroek, de Halfwithal, de winkel van kunstenaarscollectief Extrapool, en de (zeef)drukkerij.

Nieuwe groeperingen die hier huisvesting vinden, zijn onder meer de Stichting Gast die steun biedt aan vluchtelingen, en de milieuactiewinkel De Broeikast. Voor enkele ruimtes wordt er nog naar huurders gezocht. Op de website www.grotebroek.nl is hierover informatie te vinden.

Na de oplevering gaan de nieuwe huurders zelf verder met de inrichting. Begin april gaat het complex open.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.