Volledig scherm
Het Radboudumc. © ANP

KWF geeft Radboudumc ruim 5 miljoen voor kankeronderzoek

NIJMEGEN - Het Radboudumc krijgt ruim 5 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding. Dat is bestemd voor acht nieuwe kankeronderzoeken die in 2019 van start gaan. Die gaan onder meer over alvleesklierkanker, borstkanker, speekselklierkanker en botuitzaaiingen.

Volgens KWF gaat hem om zeer uiteenlopende onderzoeksthema’s, maar hebben de projecten gemeen dat ze gericht zijn op minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten. In totaal keert het fonds volgend jaar 32,5 miljoen euro uit, voor 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

Van het bedrag dat naar Nijmegen gaat is ruim 1,6 miljoen euro afkomstig uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes. Hiervan kunnen vijf van de acht projecten worden gefinancierd.

Borstkanker

Een van de projecten die het Radboudumc begint, betreft een verdere verfijning van de borstkankerscreening. Dit onderzoek, onder leiding van Mireille Broeders, is erop gericht meer informatie uit mammogrammen beschikbaar te maken. Door het combineren van gegevens hoopt ze te kunnen voorspellen hoe agressief een gevonden tumor is. Dat kan een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van over- en onderbehandeling van borstkankerpatiënten.

Een ander onderzoek, onder leiding van Ingrid van der Geest, houdt zich bezig met nieuwe manieren om uitzaaiingen in de botten te opereren. ‘Deze pijnlijke uitzaaiingen worden nu vaak nog bestraald, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarom zijn nieuwe behandelmogelijkheden hard nodig', meldt het KWF.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.