Volledig scherm
Druivenplukkers bezig met het plukken van de druiven in wijngaard De Colonjes in Groesbeek. © Theo Peeters

Laatste druiven worden binnengehaald in Groesbeek

GROESBEEK - In Groesbeek en omgeving worden momenteel de laatste druiven geoogst. Maandag werd er nog geplukt in wijngaard de Colonjes: dinsdag is de Holdeurn in Berg en Dal nog aan de beurt, zegt Adam Dijkstra, de wijnmaker van het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek.

De wijnboeren in Groesbeek zijn dit jaar wat eerder met de oogst begonnen. ,,De suzukivlieg dook op in de wijngaarden", zegt Dijkstra. ,,Dat is het zelfde fruitvliegje als waar de kersenboeren last van hebben. Toen zijn we maar met de oogst begonnen. Vorig jaar zaten we rond deze tijd midden in de oogst; nu zijn we nagenoeg klaar.” 

Quote

We zijn de suziki-vlieg voor geweest

Adam Dijkstra, Wijnmaker van Nederlands Wijnbouwcentrum

Vorig jaar kon Dijkstra zo'n 40.000 liter wijn produceren; dit jaar zal dat iets minder zijn. ,,We hadden nog vorst in het voorjaar en in de zomer last van de droogte. De druiven zijn dan ook wat kleiner. De kwaliteit van de wijn zal hetzelfde blijven, maar we zullen iets minder kunnen maken dan in 2018. Soms moet je je verlies nemen omdat je anders concessies gaat doen aan de kwaliteit. En dat willen we niet.”

Biologische wijn

De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) is een invasieve fruitvlieg die steeds vaker voorkomt in Europa en grote schade kan aanrichten in de fruitteelt. Omdat Groesbeek biologische wijn maakt, worden er geen bestrijdingsmiddelen ingezet. ,,Maar we zijn de suzukivlieg voor geweest: hebben er geen last van gehad", zegt Dijkstra.   

In Groesbeek zijn zes wijngaardeniers - en een hobbywijnboer - actief. Samen hebben zes 21 hectare in productie. Nederland telt in totaal 139 wijnboeren, en dat zijn er weer drie meer dan het jaar ervoor, die een hectare of meer in productie hebben.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.