Het schilderij 'Gezicht op Nijmegen' van Jan van Goyen, met aan de voet van de Valkhofburcht de bastei: de hoefijzervormige verdedigingstoren. Naar ontwerp van de beroemde kunstenaar Albrecht Dürer die vijfhonderd jaar geleden, op 18 november 1520, overnachtte in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het schilderij 'Gezicht op Nijmegen' van Jan van Goyen, met aan de voet van de Valkhofburcht de bastei: de hoefijzervormige verdedigingstoren. Naar ontwerp van de beroemde kunstenaar Albrecht Dürer die vijfhonderd jaar geleden, op 18 november 1520, overnachtte in Nijmegen. © Museum Het Valkhof

Laatste jaren van het ‘vrije’ Nijmegen: ‘Burgers moesten zelf ook deelnemen aan de strijd’

NIJMEGEN - Welgeteld drie dagen was eind vorig jaar de tentoonstelling ‘De Kunst van het Verdedigen’ geopend in De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie. Pal nadat bergen werk waren verzet, sloegen in december de coronamaatregelen ook toe in het Nijmeegse museum aan de Waalkade.

2 reacties

  • Jan Zomers

    1 jaar geleden
    Nijmegen heeft vroeger vaak voor haar vrijheid moeten vechten. Denk dat het hierdoor komt dat Nijmegenaren een meer vechtersmentaliteit hebben dan de mensen uit Arnhem en omstreken?
  • Pedro Kantor

    1 jaar geleden
    Ach, als we nou toch nog die vestingmuren nog hadden. Hoe mooi was Nijmegen nu wel niet geweest? Hetzelfde voor als die Amerikanen in 1944 met hun bommenwerpers toch Kleef hadden geraakt, of gelijk terug waren gegaan richting Engeland. Dan waren we nu Brugge aan de Waal geweest ipv een suf industriestadje wat alleen nog meerwaarde heeft dankzij de Radboud en de 4-daagse.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen