Volledig scherm
PREMIUM
Een lachgasverkoper in de Nijmeegse binnenstad. © Tom Hessels

Lachgas regeert het uitgaansleven: ‘Soms pakte ik twintig ballonnen op een avond’

Onschuldig genotsmiddel of gevaarlijke drug? De meningen over lachgas lopen uiteen. Feit is dat het gebruik nog altijd gestaag toeneemt. Een ballonnetje met lachgas is tijdens een stapavond in Nijmegen zo op straat te krijgen. Dat moet maar eens afgelopen zijn, zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.

Het lijken nét ijscoverkopers, met hun frivole bakfietsen, lichtjeskettingen en kleurrijke ballonnen. Maar schijn bedriegt: de jongemannen die tijdens Nijmeegse stapavonden als heuse marktlui met hun bakfietsen voor de kroegen geposteerd staan, verkopen ballonnen met lachgas.

Omstreden en gevaarlijk, aldus deskundigen. Nijmegen wil van ze af. De verkopers van lachgas laten zich niet zomaar wegjagen, zeggen ze zelf.

‘Het gebeurt op grote schaal’

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls broedt op een ventverbod. Met andere woorden: het zomaar op straat verkopen van lachgas moet binnenkort verleden tijd zijn in Nijmegen. Nu is de verkoop, vreemd genoeg, nog geen enkel probleem.

Bruls luidde vorige maand de noodklok. ,,Het gebeurt momenteel op grote schaal in het centrum en dat kan problemen opleveren voor de openbare orde en het goed uitgaan in de stad. Ik maak me daar zorgen over, zeker omdat dit fenomeen verkopers aantrekt die bekend zijn bij de politie.’’

Quote

Dan houden we het liever bij de alcohol: daar krijg je óók een roes van.

studenten in de Nijmeegse binnenstad
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.