Volledig scherm
© Thinkstock

Leden ‘VW Polo-bende’ de cel in voor stelen tientallen auto’s in de regio Nijmegen

ARNHEM -  Twee Nijmegenaren en een voormalige Nijmegenaar die inmiddels naar Ewijk is verhuisd zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen voor het op bedrijfsmatige wijze en in crimineel verband stelen van tientallen auto’s in 2015 en 2016 in de wijde omgeving.

De mannen gingen steeds in wisselende samenstelling ’s nachts op voorverkenning. Zagen ze een auto van hun gading, bij voorkeur een Volkswagen Polo, dan lazen ze het elektronische slot met speciale software uit.

Vervolgens gingen ze naar de woning van een van hen om er een duplicaatsleutel te maken en reden weer terug. Met die namaaksleutel openden ze de wagen, terwijl ze met gebruik van andere software het alarm van de auto uitschakelden.

Onderdelen naar Polen

De bijrijder leverde de gestolen wagen af bij een loods in Nijmegen, waar twee Polen de auto de volgende dag oppikten en meenamen naar een loods in de buurt van Veghel. De auto werd daar vakkundig gestript, de onderdelen gingen naar Polen.

De politie kon de bende volgen na het bevestigen van peilbakens onder de auto van de 29-jarige Nijmegenaar en het tappen van telefoons. Bij huiszoekingen werd de software aangetroffen en blanco duplicaatsleutels. In de loods bij Veghel en die in Polen werden onderdelen van de gestolen auto’s aangetroffen.

Het gaat om autodiefstallen in onder meer Nijmegen, Arnhem, Beuningen, Molenhoek, Lent en Beneden Leeuwen.

Straf lager dan eis

,,Alsof het stelen van auto’s een baan voor hem was”, reageerde de officier van justitie drie weken geleden op de 29-jarige Nijmegenaar. Hij eiste vier jaar cel tegen hem voor de diefstal van 25 auto’s. De rechtbank zag maar bewijs voor het stelen van 21 auto’s en matigde de straf, ook omdat de zaak lang is blijven liggen, tot 37 maanden.

De 28-jarige naar Ewijk verhuisde man kreeg 27 maanden cel. Hij valt te linken aan de diefstal van twaalf auto’s. De officier eiste drie jaar tegen hem, ook voor het bezit van duizend xtc-pillen. Maar de rechtbank zag voor het laatste geen bewijs.

Een 27-jarige Nijmegenaar werd veroordeeld tot zestien maanden cel. Bij hem zag de rechtbank bewijs voor de diefstal van twee auto’s en net als de anderen deelname aan de criminele organisatie.

De oudste twee mannen moeten de schade van de eigenaren van de gestolen auto’s vergoeden. Die loopt in de tienduizenden euro’s. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.