Volledig scherm
De Lentse Plas, met linksboven het strand. © Gerard Verschooten

Lent bang voor storten vuil slib in plassen

NIJMEGEN - Er is weer grote onrust ontstaan in Lent over de waterkwaliteit van de ontzandingsplassen ten noorden van het dorp. In de Lentse Plas wordt geen slib meer gestort, maar wel in omringende ontzandingsplassen.

In de zomer was er nog gejuich, toen de gemeente Nijmegen definitief besloot de Lentse Plas, waaraan sinds 2011 wordt gewerkt, aan te wijzen als zwemwater. Alsnog werd afgezien van het storten van verontreinigd industrieel slib in deze diepe ontzandingsplas. Lent was blij. Maar onlangs zijn de Lentenaren, verenigd in de belangengroep Schone Waaijer, tot de ontdekking gekomen dat het verontreinigde slib nu in de andere ontzandingsplassen gestort wordt.

Blauwalg
Het gaat om mogelijk 1,5 miljoen kuub, dat in de Oosterhoutse Plas en de Zandse plas wordt gestort. Die hebben straks een open verbinding met de Lentse Plas en zelfs met de watergangen die door de nieuwe wijken lopen. De bewoners vrezen nu dat in die twee plassen en in de sloten in de toekomst blauwalg zal voorkomen.

Risico's
Emeritus hoogleraar Ecologie Jan Roelofs van de Radboud Universiteit onderschrijft hun angst. Volgens hem kan er bij het storten van grond en slib fosfor vrijkomen. Hierdoor kan er blauwalg ontstaan. „Ik snap niet dat Nijmegen dit gaat doen.Vroeg af laat gaat het mis, dat leren talloze ervaringen elders. Dan duikt de blauwalg op. En als die er eenmaal is, kom je er niet meer van af. Nijmegen neemt hiermee grote gezondheidsrisico's."

Lees meer in De Gelderlander van donderdag 17 november, editie Nijmegen, of kijk in de e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.