Volledig scherm
Yvette Rohde deelde vrijdag pruiken uit aan de deelnemers van de schilderscursus. © Bert Beelen

Leren schilderen als cultheld Bob Ross in twee uur

NIJMEGEN - Een oude tv-held uit de jaren 80 en 90, schilder Bob Ross, herleefde gisteren een beetje op de eerste verdieping van restaurant De Gelagkamer aan de Waalkade. De Nijmeegse beeldend kunstenaar Yvette Rohde gaf er een cursus ‘Schilderen als Bob Ross’. 

Liefhebbers van de cultheld van weleer weten wat dat betekent: eindeloos wrijven en deppen op een palet met verf, breed kwasten om binnen een minuut een lucht en waterpartijen op het doek te hebben en toveren met een paletmes waardoor er ineens bergen en bomen in het landschap verschijnen.

Ross noemde die bomen steevast ‘happy little trees’ die nooit alleen stonden, want ‘zelfs een boom moet een vriend hebben’. Het belangrijkste uiterlijke kenmerk van deze in 1995 gestorven schilder van 'fastfood-landschappen’ was zijn afro-haar.

Pruiken opzetten

 ,,Daarom neem ik naar de workshops altijd pruiken mee, die de deelnemers mogen opzetten”, legt Rohde uit, die zelf een weelderige rode krullenbos heeft. Op deze vrijdag vieren de medewerkers van het Amsterdamse advocatenkantoor Brinkhof een dagje Nijmegen met de Bob Ross-workshop als finale.  Na twee uur konden ze allemaal een beetje schilderen als Blije Bob.

Rohde: ,,Ik doe ook Herman Brood-workshops.” Ze is echter vooral beeldend kunstenaar en zelf ook een beetje Bob Ross: ,,Ik maak vlogs over schilderen.”  

Volledig scherm
Bob Ross © ADN Beeldredactie

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.