Volledig scherm
Reddingswerkers vonden Timo kort na de lawine. © AFP

Lichaam derde slachtoffer lawinedrama geborgen

VALFRÉJUS - Het derde lichaam van het lawine-ongeluk dat dinsdag 7 maart plaatsvond in de Franse Alpen is zondagmiddag geborgen. Dat meldt Marcus Schlatmann, de Nederlandse pistedirecteur van het gebied Valfréjus, waar de drie studenten zijn omgekomen. Het lichaam van Mark (25) is door de politiedienst met behulp van een helikopter geborgen. 

Volledig scherm
Een kaartje van het gebied waar het ongeluk plaatsvond. © ANP

Snowboarder Mark was de enige die nog niet was teruggevonden onder de sneeuw. Dagenlang zijn zoekteams de berg opgegaan om in de sneeuw te prikken en lawinehonden te laten zoeken. Zondag aan het begin van de middag hadden twee mannen succes.

,,Twee mannen besloten vandaag met een lawinehond opnieuw te zoeken’’, vertelt Schlatmann. ,,Het had wat geregend, dus ze vroegen zich af of dat nieuwe geursporen kon brengen. Ditmaal sloeg de hond aan. Het lichaam van Mark is begin van de middag gevonden.’’

Opgelucht

Schlatmann zegt enorm opgelucht te zijn dat Mark eindelijk terecht is. ,,Het was voor iedereen een onprettige wetenschap dat er nog een lichaam buiten de piste lag. We zijn vooral blij voor zijn nabestaanden.’’

Het lichaam van Mark is naar het ziekenhuis van Grenoble vervoerd voor een autopsie. Daarna zal hij met de andere lichamen naar Nederland worden vervoerd.

De drie snowboarders van 22, 21 en 25 jaar maakten deel uit van een groep Nijmeegse studenten die sinds 5 maart bij Valfréjus op wintersport waren. Het drietal was dinsdag 7 maart buiten de officiële piste aan het snowboarden toen ze werden verrast door een lawine. Marcel (22) en Timo (21) werden al eerder  gevonden.

Zoektocht

Eerder schreef de broer van Mark nog een emotionele boodschap. 'Op dit moment ligt Mark begraven onder de sneeuw op een prachtig, stil plekje in de Franse Alpen'. 

In de Nijmeegse Maranathakerk werd zondagochtend een eredienst gehouden voor de drie jonge mannen.

In de Franse Alpen hebben zich in maart veel lawines voorgedaan. Er waaide een föhn door onder meer Frankrijk, Italië en Zwitserland. Deze warme wind deed de temperaturen lokaal tot wel 20 graden stijgen. Daardoor is volgens experts de kans op lawines alleen maar groter geworden.

Lees meer over het lawine-ongeluk waarbij de 3 Nederlandse snowboarders het leven lieten in het dossier.

Hieronder de beelden gemaakt vanuit een helikopter vlak nadat de lawine plaatsvond.


In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.