Linkse demonstranten verzamelen zich voor voorlezende dragqueen in bibliotheek Nijmegen

UPDATE/VIDEONIJMEGEN - In aanloop naar de voorleesmiddag met de landelijk bekende dragqueen en travistiet Dolly Bellefleur in de Nijmeegse bibliotheek Mariënburg hielden linkse actievoerders voor de hoofdingang in alle rust een steunmanifestatie onder het motto ‘vrijheid van kledingsuiting’. Tegenstanders werden niet gesignaleerd. 

Dolly Bellefleur trok zaterdagmiddag nóg meer bekijks dan gewoonlijk. Fotografen, journalisten, beveiligers, actievoerders, burgemeester Hubert Bruls en oh ja, ook zo’n twintig kinderen - de eigenlijke doelgroep - waren afgekomen op haar ‘kleurrijke‘ voorleessessie in bibliotheek Mariënburg in hartje Nijmegen. 

De bieb had extra beveiligers binnen geregeld. Meer dan ze eigenlijk zouden willen. Buiten zou de gemeente de boel in de gaten houden, door extra politie-inzet. 

Anonieme twitteraars

Volledig scherm
Linkse actievoerders voor de bibliotheek. © DG

Dolly gaf aan dat ze slechts heel even getwijfeld heeft om te komen, maar dat ze het veel belangrijker vindt dat wie dan ook kan komen voorlezen. Ze hoopt dat ze iets kan betekenen voor de jeugd, omdat ze vroeger in sprookjes alleen maar prinsen met prinsessen zag. Ze zei ook: ,,Anonieme twitteraars riepen dat ik de kinderen zou indoctrineren, maar dat is natuurlijk niet zo.’’

In december werd een vergelijkbare voorleesmiddag afgelast, toen omdat de rechtse organisatie Identitair Verzet binnendrong om bezwaren te uiten tegen de dragqueen die zou voorlezen aan kinderen.

Kunstenaar Jac. Splinter formuleerde zaterdagmiddag het ludiek maar ook serieus bedoelde antwoord ‘eigen kleding heerst’. Enkele tientallen demonstranten scandeerden in navolging van Splinter deze tekst.

De politie hield met fietsende agenten van een afstandje toezicht. Binnen had de bieb extra beveiligers paraat. Om 14.00 uur begon dragqueen Dolly Bellefleur met haar voorleessessie, waarbij burgemeester Hubert Bruls aanwezig was. De voorleesmiddag verliep rustig en de kinderen leken het leuk te vinden.

Volledig scherm
De voorleesmiddag met een dragqueen in Nijmegen. © DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.