Volledig scherm
Graffiti met de tekst Refugees Welcome op de Grote Markt in Nijmegen. © DG

Linkse en rechtse acties verplaatst naar stadscentrum Nijmegen

NIJMEGEN - De besmeurde tekst 'Refugees Welcome' op de Nijmeegse Waalbrug is niet langer de inzet van de strijd tussen linkse en rechtse activisten. Zij hebben hun speelveld voor pesterijen verplaatst naar de binnenstad van Nijmegen. 'Links' heeft de veelbesproken tekst inmiddels in miniatuurformaat op tal van plekken in het centrum van de stad gespoten; 'rechts' broedt op een picknick pal tegenover voormalig krakersbolwerk De Grote Broek.

Volledig scherm
Graffiti met Refugees Welcome op de sokkel van Mariken van Nieumeghen op de Grote Markt © Twitter

De tekst 'Refugees Welcome' is door onbekende activisten op muren ter hoogte van de Lindenberg, Kelfkensbos, Nieuwstraat en het Hofje bij de  Broerstraat gespoten. De tekst, in het wit en paars, wordt begeleid met een afbeelding van de Waalbrug. De beeltenis zou op meerdere plekken in de stad zijn geplaatst, onder meer ook op winkelruiten in de Houtstraat, maar daar inmiddels door winkeliers weer zijn verwijderd. 

Reinigingsdienst de DAR geeft aan niet op de hoogte te zijn van de nieuwe bekladdingen. Datzelfde geldt voor de gemeente Nijmegen. ,,Dit is nieuw voor ons. Wij hebben nog geen meldingen gehad van winkeliers of inwoners van het centrum'', zegt een woordvoerder. ,,Als een bedrijfspand of winkel beklad is, moet de eigenaar zelf de tekst verwijderen. Openbare plekken nemen wij voor onze rekening.” Het spuiten van teksten op muren, ook als die er weer eenvoudig zijn te verwijderen, is niet toegestaan, benadrukt hij. ,,Wij houden nu we dit weten onze oren en ogen open en treden op indien nodig.” 

Picknick voor De Grote Broek

Volledig scherm
Graffiti op de Lange Hezelstraat © DG

Ondertussen willen de extreemrechtse bewegingen RVF en Stop Antifa Terreur 'een spontane picknick in het centrum van Nijmegen' houden.  Mogelijk vindt die picknick plaats tegenover voormalige krakersbolwerk De Grote Broek, gelegen aan de Van Broeckhuysenstraat, zo is te lezen in een persverklaring.  

Volgens woordvoerder John Willemse heeft burgemeester Hubert Bruls  afgelopen zondag niet opgetreden tegen 'een picknick van linksextremisten aan de Waalbrug'. ,,Dat terwijl de burgemeester die zelf als illegaal omschreef. Als er in Nijmegen echt rechtsgelijkheid geldt, dan mogen ook wij picknicken waar en wanneer wij willen.''

Een picknick tegenover uitgerekend De Grote Broek is volgens hem niet provocerend bedoeld. ,,Als andere dat wel als zodanig opvatten, is dat hun probleem. Wij willen de ongelijkheid tussen links en rechts aan de kaak stellen. Nijmegen is in onze ogen een vrijstaat voor links-extremisten geworden.''

Volledig scherm
Graffiti met Refugees Welcome in Nijmegen © Rob Jaspers

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.