Lisa Westerveld: Ik had moeite met winkelen op zondag

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Lisa Westerveld (1981), Tweede Kamerlid GroenLinks.

Volledig scherm
Lisa Westerveld © Sara Donkers

,,Ik ben christelijk gereformeerd opgevoed. Vrij streng. We mochten niks op zondag. Ik groeide op in Lintelo bij  Aalten en dat is een protestants dorp. Mijn vader werkte eerst in een legbatterij, later in de metaalindustrie. Ik voetbalde daar bij AZSV, de Aaltense Zaterdag Sport Vereniging. Daar mocht ik bij toen ik er zelf naartoe kon fietsen. Ik was 10. 

,,Ik verhuisde naar Nijmegen om culturele antropologie te studeren en in het begin had ik moeite om te winkelen op zondag. Inmiddels ben ik uitgeschreven uit de kerk, omdat ik me niet meer thuis voelde. Ik heb nog wel een brief geschreven met mijn motivatie. Dat ik er moeite mee heb dat er geen vrouw in het ambt mag. Dat er te veel wordt gekeken naar de bijbel zoals het toen was. Nu zou duurzaamheid belangrijk moeten zijn, omdat je als geloof toch het rentmeesterschap van de aarde voorop moet zetten. Ik heb er nooit een reactie op gehad.

,,Antropologie bleek al snel niet de goede studie voor mij. Ik had toen tijd actief te worden voor studentenvakbond Akku. In mijn tweede jaar was ik al fulltime bestuurder. Het waren lastige jaren voor de bond: steeds minder leden en grote bezuinigingen. We hebben de grote onderwijsactie in Amsterdam georganiseerd. Ik werd voorzitter van de studentenraad en studeerde uiteindelijk af bij politieke filosofie. In 2011 ging ik bij de Algemene Onderwijsbond werken, met de portefeuille politieke lobby en voorlichting.

Quote

In de Tweede Kamer ga ik onderwijs, jeugdhulp en kinderopvang doen, al heb ik eigenlijk niks met kinderen

,,Op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen stond ik op de veertiende plaats. Ik had er geen rekening gehouden dat ik gekozen zou worden, maar uiteindelijk veroverden we veertien zetels. Ik dreigde het toch niet te halen omdat Isabelle Diks, die 20ste stond, heel veel voorkeursstemmen had. Op die dag kwamen per kiesdistrict de stemmen binnen. Ik was misselijk van de spanning. Ik moest zelf ook ruim 17.000 voorkeursstemmen zien te halen. Als ik er 302 minder had gekregen, was het niet gelukt. In de Tweede Kamer ga ik basis- en middelbaar onderwijs doen, jeugdhulp en kinderopvang. Alles onder de 18 dus. Ik heb er zin in, al heb ik eigenlijk helemaal niks met kinderen.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.