Volledig scherm

Louis Sévèke uit wraak vermoord

NIJMEGEN - De Nijmeegse activist Louis Sévèke is uit wraak vermoord door een oude bekende uit de Nijmeegse krakerswereld. De 38-jarige verdachte werd op 16 maart in Barcelona aangehouden. Hij heeft de moord bekend. Bekijk de video van de persconferentie

De verdachte heeft zijn motief neergeschreven in een dagboek, dat in een opslagruimte is gevonden, aldus bronnen bij politie en justitie. Tien jaar geleden zou de verdachte door toedoen van Sévèke uit de Nijmeegse krakersbeweging zijn gegooid.

Volgens ingewijden beschuldigde Sévèke hem er destijds van, infiltrant te zijn van de inlichtingendienst. In het dagboek zweert de verdachte hiervoor ooit wraak te zullen nemen. Het dagboek werd bij toeval gevonden door agenten van de politieregioHollands - Midden (Leiden), die onderzoek deden naar bankovervallen.

Uit het dagboek blijkt ook dat de verdachte op 15 november 2005 gedurende het tijdstip van de moord in Nijmegen was. De verdachte zocht voor de moord onder de schuilnaam Edmund Dantes nog internetcontact met Louis Sévèke.

De verdachte zou in de jaren negentig meerdere gewapende bankovervallen hebben gepleegd. Hij vermeldt in zijn dagboek ook verantwoordelijk te zijn voor de aanslag op de vestiging van BASFin Arnhem op 16 april 1996.

Justitie wilde woensdagavond niet reageren.

Woensdagmiddag maakten politie en justitie de arrestatie van de verdachte bekend. Er liep al langere tijd een Europees aanhoudingsbevel tegen de man, die aanvankelijk wegens gewapende (bank)overvallen in Noord-Brabant, Utrecht en Zeeland werd gezocht. Begin maart is de verdenking van betrokkenheid bij de moord op de 41-jarige Sévèke aan het bevel toegevoegd.

De verdachte kende het slachtoffer volgens de politie uit het krakersmilieu. De Rotterdammer woonde in de jaren negentig enige tijd in een kraakpand in Nijmegen, waar hij Sévèke leerde kennen. Volgens de politie staat de man ingeschreven in de gemeente Rotterdam, maar was in Spanje zijn laatste verblijfplaats.

De politie benadrukte woensdag dat de verdachte geen politiek of ethisch motief voor de moord op de milieuactivist had. De man had ook geen verbintenissen met politie of veiligheidsdiensten. Sinds de moord is vaak gesuggereerd dat de dader iemand zou zijn die door Sévèke werd ontmaskerd als politie-infiltrant in kraakkringen.

Sévèke, een bekende Nijmeegse activist, kwam op 15 november 2005 rond 21.00 uur door twee schoten van dichtbij om het leven in het centrum van Nijmegen. Getuigen zagen direct daarna een kaalgeschoren man met een rood-blauwe sporttas weglopen. Ondanks zeer intensief speurwerk ontbrak sindsdien elk spoor van deze man. Woensdag maakte de politie bekend dat de aangehouden Rotterdammer waarschijnlijk 'de man met de sporttas' is.

Bijna anderhalf jaar lang werkten tientallen rechercheurs aan de zaak. Zelden werd een politieonderzoek naar een moord grootschaliger aangepakt; meer dan 60.000 manuren zijn tot woensdag aan het onderzoek besteed. Om informatie over de moord te verzamelen verstuurde de politie een zogenoemde sms-bom naar 3000 mogelijke getuigen, werden diverse reconstructies gemaakt en is meerdere malen aandacht aan de zaak besteed in televisieprogramma's. De Nederlandse politie werkte samen met Belgische en Spaanse collega's en kreeg hulp van Amerikaanse autoriteiten.

De broer en de zus van Sévèke, Raymond-Pierre en Rose, noemden woensdag ,,een dag van grote emoties''. Beiden zijn verheugd over de aanhouding van een verdachte, maar blijven nog met de brandende vraag naar een motief zitten. Volgens de broer van Sévèke zijn de nabestaanden geschokt dat de verdachte een bekende uit de kraakbeweging was. Dinsdagavond werd de familie van Sévèke op de hoogte gebracht van de arrestatie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.