Makkelijker naar Snelbinder via ‘rolgoot’ langs trap bij Hezelpoort

VIDEONIJMEGEN - Fietsers van en naar fietsbrug De Snelbinder in Nijmegen kunnen vanaf vandaag makkelijk omhoog en omlaag via de steile trap bij de Hezelpoort. Die is voorzien van een fietsgoten met een lopende band (omhoog) en een remmende borstel (omlaag).  

De nieuwe voorziening is een alternatief voor de vroegere roltrap langs de trap lag. De roltrap stond zo vaak stil wegens storingen dat die uiteindelijk werd weggehaald. Sindsdien waren fietsers aangewezen op de langere route via het politiebureau aan de Stieltjesstraat. 

Volledig scherm
DNF-raadslid Jean-Paul Broeren neemt de nieuwe fietsgoot in gebruik naast de trap vanaf de Hezelpoort naar de Snelbinder. © De Gelderlander

Goedkoper

Volledig scherm
Wethouder Harriët Tiemens neemt de nieuwe fietsgoot in gebruik naast de trap vanaf de Hezelpoort naar de Snelbinder. © De Gelderlander

De installatie van de lopende band en de borstelgoot kost ongeveer een ton (inclusief tien jaar onderhoud), veel minder dan de 2,4 miljoen euro die het college van B en W heeft gereserveerd voor een nieuwe fietsopgang die aan de andere kant van de Lange Hezelstraat moet komen.

De goedkopere oplossing is een idee van DNF-gemeenteraadslid Jean-Paul Broeren, gebaseerd op het systeem bij de rijwielstalling op Plein 1944. Samen met wethouder Harriët Tiemens nam hij de band vrijdagochtend in gebruik. De peperdure fietsopgang aan de andere kant komt er in de toekomst mogelijk alsnog, als de drukte op de Snelbinder daar om vraagt.

Nog niet perfect

De lopende band is nog niet perfect, meldt een medewerker van de gemeente. Die is nu nog te glad maar wordt door gebruik, als het goed is, vanzelf een stuk stroever. De snelheid staat laag ingesteld en wordt mogelijk nog aangepast. Ook komt er nog een instructiebordje bij. 

De rolgoot is veel steiler dan die bij de fietsenstalling op Plein 1944. Daarom zijn de borstels die rijwielen omlaag afremmen, een stuk steviger.   

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.