Man (20) aangehouden voor dreigvideo Mondial College in Nijmegen

NIJMEGEN - De 20-jarige man die vannacht is aangehouden voor het plaatsen van een dreigvideo richting leerlingen van het Mondial College komt uit Beverwijk en heeft geen binding met de school. Dat laat de rector van de school weten. Hij gaat uit van een misplaatste grap, de school roept leerlingen daarom ook op om vandaag gewoon naar school te komen.

Gisteravond ontstond commotie over de video waarin een jongen een Russisch automatisch wapen schietklaar maakt en meldt dat leerlingen dinsdag beter niet naar het Mondial College in Nijmegen kunnen komen. De video was geplaatst op Facebook en Instagram.

Volledig scherm
Politieauto vanavond bij de locatie Leuvensbroek van het Mondial College in Nijmegen. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

De politie is in allerijl een onderzoek gestart. Rector Gert-Jan Jansen had maandagavond zelf contact gezocht met de politie, nadat hij meldingen kreeg over de video waarin een schoolshooting wordt gesuggereerd. Het ging de hele avond rond onder leerlingen van de Nijmeegse scholengemeenschap. 

De 20-jarige man is vannacht aangehouden. 

Volgens de politie is er geen sprake geweest van een serieuze dreiging. Het zou vermoedelijk gaan om een oud filmpje, zo is later op de avond ook op internet gemeld. Het Instagram-account waarop de video was geplaatst, verwijderde die kort voor middernacht. Ervoor in de plaats kwam een foto waarop werd aangegeven dat het om een oude video gaat die nep is. ,,Jullie hebben geen stres en mijn excuses dat t zo uitgelopen is’’, staat erbij. 

Volledig scherm
Post op het Instagram-account waar eerder maandagavond de 'dreigvideo' verscheen. © Instagram

Onderzoek

Dinsdagochtend zijn de leerlingen bij de ingang van de school ontvangen door de schoolleiding. Er heerst een rustige sfeer. Veel leerlingen wisten al dat het om een oud filmpje ging, anderen worden gerustgesteld. In de klas wordt eerst speciaal aandacht besteed aan het voorval alvorens met de lessen begonnen wordt.

Volgens Jansen is er maandag, de eerste dag na de kerstvakantie, niets raars gebeurd op school. ,,Bij mijn weten is het helemaal rustig geweest.’’ Maandagavond zei hij ‘compleet overdonderd te zijn door het filmpje'. ,,We weten niet wat er aan de hand is. Ik hoop dat het gaat om een erg misplaatste grap.”  

Het bericht dat het filmpje mogelijk nep is, was later op de maandagavond al bekend bij de rector. ,,Het versterkt het vermoeden dat het om een misplaatste grap gaat, maar de politie onderzoekt de zaak nog. We moeten het zekere voor het onzekere nemen.”

Serieus

,,De politie neemt de bedreiging vanzelfsprekend serieus”, vervolgde hij. Vooralsnog heeft het Mondial College van de politie het advies gekregen de lessen dinsdagochtend gewoon te laten doorgaan. ,,Speculeren over wat er aan de hand is, heeft niet zoveel zin. De politie heeft wel gezegd het dreigingsniveau binnen de perken te achten. Dit is alles wat wij op dit moment weten. Zodra we meer weten, gaan we dit natuurlijk uitgebreid communiceren met de leerlingen en de ouders.”

De politie meldde op Facebook: ‘Wij zijn op de hoogte van het filmpje welke momenteel op internet circuleert mbt. het Mondial college. Het onderzoek naar de herkomst van dit bericht wordt momenteel uitgevoerd. U hoeft ons niet meer op de hoogte te stellen.’ 

Volledig scherm
Still uit de video. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.