Volledig scherm
De pd-unit van de politie ter plaatse na de fatale steekpartij in Nijmegen. © Roland Heitink

Man die moeder met mes ombracht in Nijmegen krijgt zeven jaar cel maar geen tbs

VIDEONIJMEGEN - De 51-jarige man die 5 februari in de Nijmeegse Zonstraat zijn 74-jarige moeder doodstak, is donderdag wegens doodslag veroordeeld tot zeven jaar cel. De officier van justitie had wegens moord vijf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist.

De man, die bij zijn moeder woonde, kon er niet mee omgaan toen zij in 2018 behoorlijk begon te dementeren.

Toen zij steeds zijn hulp wilde vanwege een televisiestoring die er eigenlijk niet was, werd dat de man teveel. Kort voor de moord had hij er nog een monteur van de kabelmaatschappij bij gehaald om zijn moeder te overtuigen dat er niets mis was.

Hij stak haar drie keer

Toen zijn moeder dit keer – tegen alle gewoontes en afspraken in - op zijn deur klopte en over de televisie begon, pakte hij een mes en stak hij haar drie keer in haar lichaam. Daarna voelde hij zich opgelucht, kleedde hij zich om, pakte hij spullen om naar de gevangenis te gaan en ging hij zich aangeven.

De vrouw overleed aan het bloedverlies door de steekwonden, kort nadat de politie haar vond.

Geen moord maar doodslag

De man is wegens stoornissen sterk verminderd toerekeningsvatbaar, stelden gedragsdeskundigen. De officier van justitie had vijf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist. 

Volgens de aanklager heeft de man overwogen een oud vuurwapen te gebruiken maar besloten dat hij beter een mes kon gebruiken. Daarmee vond de officier van justitie moord met voorbedachte raad bewezen. 

De rechtbank concludeert anders: de autistische overprikkelde man is zeer wel mogelijk door wanhoop overspoeld. Dat hij ogenschijnlijk koel te werk ging en na een kort twijfelmoment niet stopte, paste bij zijn stoornis: wie A zegt moet B zeggen. 

Maar voorbedachte raad is daardoor niet bewezen en dat levert doodslag op en geen moord.

Begeleiding en structuur

Ook volgt de rechtbank de deskundigen die tbs afraden omdat behandeling juist kan leiden tot overvraging en een grotere kans op herhaling. Begeleiding en structuur houden die juist laag.

De rechtbank vindt, nu er geen tbs komt, wel een langere gevangenisstraf nodig, met daarbij langdurig toezicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Youri Loen terug naar De Goffert in het ‘verkeerde’ shirt
    PREMIUM

    Youri Loen terug naar De Goffert in het ‘verkeerde’ shirt

    NIJMEGEN - Voetbaltrainers houden de opstelling in aanloop naar een wedstrijd het liefst zo lang mogelijk geheim, maar Youri Loen (28) doet niet moeilijk als hem gevraagd wordt naar de eerste elf van Almere City, dat vrijdagavond in De Goffert aantreedt tegen NEC. ,,Links op het middenveld staat Youri Loen. De andere tien plekken moeten nog worden ingevuld’’, zegt de oud-NEC’er met een grote glimlach op zijn gezicht.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.