Volledig scherm
© De Gelderlander

Man die passant sloeg met kettingslot naar Pieter Baan Centrum

NIJMEGEN - Een 53-jarige Nijmegenaar die in augustus een voorbijganger zwaar mishandelde met een kettingslot, moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Daar komt hij zes weken onder toezicht te staan, maakte de rechtbank in Arnhem woensdagmiddag duidelijk. Uit het onderzoek moet blijken of de man ontoerekeningsvatbaar is.

Poging doodslag
Edward O. ging in de nacht van 23 augustus door het lint tijdens een aanvaring met de passant. Hij sloeg de man met een kettingslot op zijn hoofd. Poging doodslag, vindt het Openbaar Ministerie. Volgens de Nijmegenaar was het echter zelfverdediging. „Ik zag direct dat het een junk was. Hij had ook nog eens mes bij zich. Ik ken dat soort mensen, ik moest wel voor mezelf opkomen.”

Chinees
De man was op 26 juni al over de schreef gegaan. O. kwam die dag op straat een naar eigen zeggen ‘mooie Chinese dame’ tegen. „Ik begroette haar in het Chinees. Niets meer, niets minder. Zij greep echter naar mijn gezicht, pakte mijn zonnebril en brak die doormidden. Een heel dure bril van Ray-Ban was dat, logisch dat ik dan boos word. Volgens de Nijmegenaar duwde hij de vrouw alleen van zich af: Daarbij viel haar telefoon op de grond. Maar mishandeling? Hartstikke overdreven.”

Tbs
O. zat van 2004 tot en met 2011 in de Pompekliniek. „Daarna was het een tijd rustig, leek het goed te gaan”, zo constateerde de officier van justitie. „Deze zomer is het geweld helaas wederom geëscaleerd.”

'Niet nog eens meemaken'
De Nijmegenaar liet woensdagmiddag in niet mis te verstane bewoordingen weten niets in het onderzoek te zien. „Ik ben ooit een half uurtje onderzocht door een psychiater, dat leverde me uiteindelijk tien jaar TBS op. Dat wil ik niet nog een keer meemaken.”

De strafzaak tegen O. wordt op 22 februari vervolgd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.