Volledig scherm
PREMIUM
Marcel Rözer neemt voor de laatste keer een kijkje in kantoorgebouw Metterswane aan het Stationsplein in Nijmegen. © Paul Rapp

Marcel Rözer neemt afscheid van Metterswane: ‘Dag wrat’

fotoserieNIJMEGEN - Metterswane gaat plat. Gelderlander-columnist Marcel Rözer maakte een laatste ronde door ‘het lelijkste gebouw van Nijmegen'. 

Quote

Zonder ziel, zonder historie en gelukkig ook zonder toekomst

Marcel Rözer

De stad ligt kwetsbaar aan mijn voeten. Ik kan er niets aan doen, maar ik moet denken aan de vliegtuigen die hier op 22 februari 1944 hun bommen lieten vallen. Van het centrum tot het station. Die bommen hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Net als Metterswane, het gebouw waar ik bovenop sta, een nauwelijks te negeren herinnering achterlaat. 

Rondom glanst de stad in het nazomerlicht, alle herkenningspunten van Nijmegen lijken zich op te dringen, met de Waalbrug bescheiden op de achtergrond. De stad is groen, zo van 40 meter hoogte. De opvolger van ‘het lelijkste gebouw van het Universum en ver daarbuiten’ zal veel hoger worden. Lelijker kan niet.

Alles is ontmanteld in Metterswane, want de sloper begint maandag. Eerst onmerkbaar, met het weghalen van asbest en al snel met de hamer die zijn naam draagt. Eindelijk! De roze ramen, betonnen lompheid, niemand zal de kolos missen en mij valt de eer te beurt een laatste gang te maken door het gebouw zonder ziel, zonder historie en gelukkig ook zonder toekomst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.