Kristianne Tummers, dochter van Vera Tummers-Van Hasselt, maakster van het Marikenbeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Kristianne Tummers, dochter van Vera Tummers-Van Hasselt, maakster van het Marikenbeeld. © Paul Rapp

'Mariken hoorde er altijd gewoon bij in ons gezin'

NIJMEGEN -  De bloemen? In het mandje van het Marikenbeeld op de Grote Markt? Daar zorgt de Nijmeegse kunstenaar Kristianne Tummers regelmatig voor. Mariken is als een oudere zus. Niet gek, haar moeder Vera Tummers ontwierp het iconische beeld.

Op 15 november viert Kristianne Tummers altijd de verjaardag van Mariken. In het open boodschappenmandje van het beeld legt ze dan steevast een bosje bloemen met wat groen uit de tuin. ,,Om een beetje feestelijker te maken. Op die datum in 1957 werd het beeld onthuld op de Grote Markt", vertelt ze. ,,Mijn vader heeft me gevraagd om daar elk jaar bij stil te staan. Maar nooit chrysanten, want daar hield mijn moeder niet van.”

Mariken heeft altijd een prominente plek gehad in het leven van Kristianne Tummers. Zij mocht als 2-jarige peuter bij de onthulling het doek van het brons trekken. ,,Ik kan me dat zelfs nog een klein beetje herinneren. Van mijn moeder heb ik begrepen dat ik toen zei: 'Wat doen al die mensen raar? Dat beeld hebben we thuis toch ook?' Mijn moeder was al vier jaar bezig met het ontwerp. Er stonden bij ons thuis overal Marikens, waaronder een gipsen beeld in de tuin. Mariken was altijd deel van ons gezin.”

Quote

Iedereen keek naar me of ik de daklozen­krant aan het verkopen was

Kristianne Tummers, kunstenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.