Volledig scherm
Eten van de vegan-markt. © David van Haren

Markt in Nijmegen om veganisme meer bekendheid te geven

NIJMEGEN - Vegetariër zijn is één ding, veganist zijn is iets anders. Het veganisme is onbekend. Om de levensstijl meer bekendheid te geven, streek het ‘Vegenement’ neer op Kelfkensbos in Nijmegen. 

Waar sommigen midden op het zonovergoten plein een broodje frikandel eten op het terras van Cafetaria Martin’s Place, lopen anderen langs de verschillende kramen op de vegan markt. Op zoek naar veganistische producten en informatie. Het is warm en dat is te merken aan het aantal bezoekers. Het is rustig.

Linzenkaas

De kraam met verschillende soorten plantaardige kaas is nog een van de drukst bezochte. We blijven kaaskoppen. Carla Wessels laat haar varianten Vegan Caes proeven, die gemaakt zijn van vlozaad, linzen, cashewnoten of rijst. Een smeuïge kruidenkaas valt bij een dame in de smaak. Ze wil het meenemen voor een vriendin die een koemelkallergie heeft: ,,Houdt die het wel in de warme bus naar Dukenburg?” Wessels stelt haar gerust: ,,De rijstkaas kan prima. Maar wel thuis meteen in de koelkast.” 

Klimtouwen

Volledig scherm
Petitie tegen het Dolfinarium. © David van Haren

Naast de vegan satés, broodjes shawarma, sushi en taartjes, zijn er meer producten die een vegan levensstijl mogelijk maken. Anna Treurniet uit Nijmegen maakt haar tassen van vezels van ananasbladeren: ,,Dat is een goed alternatief voor leer. De hengsels zijn gemaakt van afgekeurde klimtouwen hier uit Nijmegen.” Vegetarische schoenen, kleding van hennep, bekers en trommels van bamboe, het is allemaal op het Vegenement te vinden. 

En natuurlijk mag aandacht voor dierenwelzijn niet ontbreken. Vertegenwoordigers van Bite Back, Pupa en Animal Rights, ze staan er. Niet luid schreeuwend met spandoeken, maar rustig vertellend. Voor Vegenement organisator Christine Burgemeester heel belangrijk: ,,We benaderen wel, maar we gaan niet zeuren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.