Massa van 7500 Nijmegenaren bij bijzondere Sunset March in Nijmegen

VIDEONIJMEGEN  - Een indrukwekkende stoet van 7500 mensen heeft zaterdagavond meegelopen in de Sunset March, de dagelijkse oversteek van de stadsbrug in Nijmegen die zaterdag een bijzonder tintje had vanwege 75 jaar Market Garden.

Volledig scherm
Veel deelnemers aan de Sunset March. © Paul Rapp

Eerder op de dag rekende de organisatie nog op tweeduizend deelnemers, maar dat werden er in de loop steeds meer. Bij het tellen bleken er dus nog veel meer te zijn.

Tot problemen leidde dat niet. De route werd wel iets aangepast: in plaats van rechtdoor de brug over, was bij voorbaat al besloten een lus te maken naar het eiland Veur-Lent. Zo was er meer ruimte voor de stoet.

De route over het eiland was gemarkeerd met een lint van lichtjes. Met laserstralen werden de namen van de 48 Amerikanen die bij de crossing sneuvelden op de dijk geprojecteerd. Toen de voorhoede van het langgerekte lint het monument aan de overkant op de Oosterhoutsedijk bereikte, liep de achterhoede nog aan het begin van stadsbrug De Oversteek.

Burgemeester en ambassadeur voorop

Volledig scherm
De herdenkingsplaats. © Paul Rapp

Voorop liep Team 31 van de Sunset March, die de normale route over de stadsbrug liep. Daarachter vormde een groep vips en genodigden, met de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoestra en burgemeester Hubert Bruls vooraan, de voorhoede van de grote massa. 

Bij de Sunset March wordt de oversteek van de Waal op die plek in september 1944 door de geallieerden herdacht. De wandeling vindt elke dag plaats bij zonsondergang.

Bij deze speciale uitvoering werden de 48 gesneuvelden symbolisch alsnog naar de overkant gebracht. 48 jonge mensen uit Nijmegen die verspreid in de stoet meeliepen, droegen foto's mee van de 48 gesneuvelde militairen.

Volgend jaar weer?

Onderweg kwamen de 7500 voorbij een operazangeres, drijvend op de Spiegelwaal. ,,Een indrukwekkende tocht”, vonden Ellen en Piet Philipsen. Ze droegen een boeketje bloemen.

,,Voor die jongens die voor ons zijn gevallen.” Er waren diverse deelnemers die vonden dat een dergelijke massale tocht elk jaar gehouden zou moeten worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.