Massale opkomst blijft uit: tientallen krakers bij gemoedelijk protest in Nijmegen

videoNIJMEGEN - Een demonstratie tegen het kraakverbod en de woningnood in Nederland trok aanzienlijk minder actievoerders dan vooraf was verwacht. Zo’n zestig krakers en sympathisanten verzamelden zondag rond 14.00 uur in de middag voor het centraal station in Nijmegen.

Vooraf hoopte de organisatie op zo’n 1.000 actievoerders. Dat was te optimistisch, erkent een van de organisatoren: ,,Dat is de pech van een zondag: veel mensen hebben dan familieverplichtingen. Maar het was het enige moment dat we van de gemeente mochten demonstreren.”

Volledig scherm
Het krakersprotest zondag in Nijmegen. © Tom Hessels

‘Krakers zijn geen enge mensen’

De stemming onder de aanwezigen was - mede door het mooie weer - opgewekt, de sfeer gemoedelijk. ,,Dit is tegelijk een mooie kans om eens te laten zien dat krakers geen enge mensen zijn die huizen kapot slopen”, zegt woordvoerder Ramon van Eijk.

Volgens hem mankeert er een hoop aan het huidige woningbeleid: ,,Het aantal mensen zonder een dak boven hun hoofd groeit ieder jaar. Fatsoenlijk wonen is onbetaalbaar en anti-kraak (tijdelijk wonen in een leegstaand pand om kraken tegen te gaan) is mensonterend. Je doet dan afstand van al je rechten, je kan ieder moment uit je woning worden gezet.” 

Volgens van Eijk zijn de aanwezige demonstranten niet allemaal Nijmeegs: ,,Er zijn actievoerders uit Arnhem, Tilburg en zelfs Groningen. Maar de opkomst blijft inderdaad een beetje achter bij de verwachting.”

De aanwezige politie noemt de sfeer ook gemoedelijk: ,,We verwachten in totaal honderd man. We rekenen niet op tegen-protesten, dus het zal geen grimmige dag worden.”

Volledig scherm
Het krakersprotest zondag in Nijmegen. © Tom Hessels
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.