Máxima verrast Nijmegen: koningin spreekt met zwaar geplaagde cultuursector over coronacrisis
NIJMEGEN - Koningin Máxima bracht vandaag een werkbezoek aan de Stadsschouwburg en De Vereeniging in Nijmegen. Daar trof ze vertegenwoordigers van de culturele sector om te praten over de impact van de coronacrisis op de theaters en concertzalen.
Delen per e-mail
De koningin sprak met het management en met medewerkers over de gevolgen van de coronamaatregelen voor de programmering, de bedrijfsvoering, de werkgelegenheid en over over de verwachtingen voor de komende periode.
Aanwezig waren ook de rector magnificus, medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit. Zij informeerden de koningin over de samenwerking tussen universiteit en podia. De grote zalen worden gebruikt voor colleges en toetsen.
De pijn is voelbaar
Waarom Koningin Máxima juist naar Nijmegen komt om zich te informeren over de culturele sector in coronatijd? ,,De samenwerking tussen de podia en de Radboud Universiteit springt eruit”, zegt een woordvoerster van het ministerie van Algemene Zaken. ,,De beelden van hoorcolleges in de Nijmeegse concertzaal zijn landelijk bekend geworden.”
Wij verdienen 70 procent van de omzet zelf uit kaartverkoop en commerciële verhuur. Die inkomsten zijn grotendeels weggevallen.”
Cultuur is één van de sectoren die zwaar getroffen wordt door de pandemie. Eerst sluiting, vervolgens 1,5 meter maatregelen, inmiddels mogen er slechts 30 mensen in een zaal terwijl er tussendoor nog twee weken een sluiting was. Overheidssteun houdt de grote podia voorlopig overeind, kleine podia hebben het veel moeilijker.
Koningin Máxima was twee uur op bezoek in Nijmegen om te praten met mensen uit de culturele sector over hoe ze het redden. De gesprekken waren in concertgebouw De Vereeniging en de Stadsschouwburg.
,,Er is pijn”, zegt schouwburgdirecteur Eva Middelhoff. ,,Bij artiesten die geen inkomsten hebben. Ook bij ons, we kunnen niet iedereen in dienst houden. Wij verdienen 70 procent van de omzet zelf uit kaartverkoop en commerciële verhuur. Die inkomsten zijn grotendeels weggevallen.”
Hoorcolleges in het theater
Of er ook lichtpunten zijn, wil de koningin weten. ,,De crisis stimuleert innovatie en nieuwe samenwerkingen”, antwoordt Middelhoff. ,,En we leren snel tempo te werken met online technieken als livestreaming.”
Een andere strategie is samenwerken. In de zomer mochten basisscholen de schouwburg gebruiken voor hun eindmusical. Dit studiejaar is er een overeenkomst met de Radboud Universiteit. Alle grote zalen worden ingezet voor hoorcolleges, daar kunnen grote aantallen studenten terecht met inachtneming van anderhalve meter. De verhuur levert extra inkomsten op.
Ook de universiteit is blij met de regeling. Rector magnificus Han van Krieken: ,,Vooral voor eerstejaars zijn fysieke colleges belangrijk, ze moeten landen in de stad.” ,,Zo goed om in elk geval eens per week elkaar te zien”, vertelt studente Evelien van Dijk aan de koningin.
Koningin Máxima stelt veel vragen. Op de vraag hoe ze de toekomst ziet zegt Eva Middelhoff: ,,Ik ga er vanuit dat we pas in 2024 weer op volle kracht kunnen draaien. Tot die tijd pakken we alles op wat wél kan.”
Het afsluitend gesprek is in de stadsschouwburg. Met onder meer wethouder Noël Vergunst en collega’s uit Nijmegen en Arnhem. ‘We bundelen de krachten’, is de boodschap. Toine Tax, directeur van poppodium Doornroosje, legt uit: ,,Wij gunnen elkaar wat. Als een concert bij ons niet kan, wijken we uit naar De Vereeniging. Het risico dragen we samen en juist daardoor is het haalbaar.” Ook werken Nijmeegse en Arnhemse podia samen. Een voorbeeld: zodra er weer wat mogelijk is starten ze samen een campagne om het publiek naar de theaters te trekken.
Bij haar afscheid spreekt Koningin Máxima haar respect uit over de manier waarop de Nijmeegse cultuurinstellingen omgaan met de coronacrisis wenst hen betere tijden toe.
De afgelopen maanden konden alleen voorstellingen gehouden worden voor een klein publiek in verband met coronamaatregelen. De Stadsschouwburg en De Vereeniging hebben de zalen zo ingericht dat dagelijks een paar honderd studenten van de Radboud Universiteit fysiek onderwijs kunnen volgen terwijl ze toch op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer kritiek op bomenkap voor fietspad door oud bos
NIJMEGEN - Bomenkap in het stuk bos aan de Oude Graafseweg in Nijmegen om een fietspad aan te leggen, de SP ziet het liever niet gebeuren. De partij vraagt de gemeente te kijken naar alternatieve oplossingen om het bos te kunnen sparen. GroenLinks deelt de zorgen. -
Kroegbaas van Samson: ‘Ik heb er pijn in de buik van’
NIJMEGEN - Terrasstoelen, terrastafels en andere spullen ‘waarmee je kunt gooien’, heeft-ie allemaal al binnen gezet. En Frits Cleijne overweegt om ook vanavond in zijn café te zijn, samen met een paar man. Om toezicht te houden in café Samson, zijn kroeg. -
Nijmegen keek uit het raam en Twitterde: Balletje slaan op Koningsplein, prachtige zonsondergang, Bruls als Avenger
NIJMEGEN - Rellen bleven gisteravond uit, waardoor er ruimte was voor wat vermaak op Twitter. Meest hilarische tweet: de beelden van het tweetal dat op een leeg Koningsplein een balletje sloeg. ‘Gaat helemaal los nu’. Gelukkig: de prachtig roze zonsondergang ontging ondanks alles velen niet. -
PREMIUM
Voorwaardelijke tbs voor Nijmegenaar (37) na bedreigen spelende kinderen op straat
ARNHEM – Een 37-jarige Nijmegenaar die drie meisjes van 8, 9 en 10 jaar oud op straat doodsbedreigingen toeriep, is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. -
PREMIUMCultuur
Nijmegen geeft eigen draai aan Nationale Poëzieweek: ‘Instapoëzie en hiphop trekken jeugd’
Donderdag start in het hele land de Poëzieweek. In Nijmegen geeft de organisatie er een eigen draai aan. ,,Wij hebben hier veel talent rondlopen en dat verdient de spotlight”, zegt Marjolein Hordijk van Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen.
-
PREMIUM
25 nieuwe standplaatsen voor woonwagens is een stap, maar er moeten er meer komen
NIJMEGEN - Voor het eerst sinds dertig jaar komen er standplaatsen voor woonwagens bij in Nijmegen. De gemeente gaat de komende maanden op zoek naar mogelijkheden voor 25 plekken. Die moeten uiterlijk in 2030 zijn gerealiseerd. Op aandringen van de gemeenteraad wordt niet alleen gezocht naar nieuwe locaties, maar wordt ook bekeken of bestaande uitgebreid kunnen worden. -
update
Man en kinderen ongedeerd na botsing met stadsbus op Annastraat
NIJMEGEN - Op de St. Annastraat in Nijmegen is vanmiddag rond 13.15 uur een personenauto achterop een lijnbus van Arriva gebotst. De bus stond in een lange rij te wachten voor een rood stoplicht. De bestuurder van de auto had dit te laat door en klapte er achterop. -
PREMIUM1
Osteopaten willen weer aan de slag: ‘Je zult maar een kind hebben dat heel slecht slaapt’
NIJMEGEN - Huilbaby’s, jonge kinderen die slecht slapen of overdag heel onrustig zijn, rugklachten die door een fysiotherapeut niet te verhelpen zijn. ,,Je zult er maar mee zitten en nu thuis moeten werken. Dat is echt extra vervelend nu.’’
In samenwerking met indebuurt Nijmegen