Volledig scherm
Gevaarlijke fietsoversteek op de Nieuwe Ubbergseweg. © Foto: Bert Beelen

‘Maximaal 50 kilometer bij scholierenoversteek op Nieuwe Ubbergseweg’

NIJMEGEN - Het is gevaarlijk voor fietsers, bromfietsers en voetgangers op de Nieuw Ubbergseweg, waar auto’s met 80 kilometer per uur mogen rijden. Die snelheid moet omlaag, vinden omwonenden, havo Notre Dames des Anges en ook een meerderheid van de Nijmeegse politiek.  

De fietsstroken naast de weg omlaag vanaf het Traianusplein is te smal, tussen rijbaan en fietsstrook ligt alleen maar een smal gootje als afscheiding. Beneden is een oversteek waar per dag honderden scholieren van met name havo Notre Dame des Anges in Ubbergen tussen het racend autoverkeer door moeten.

De gemeenteraad gaat nu bij de Provinciale Staten pleiten om de maximum snelheid naar beneden te brengen, of misschien wel de bebouwde kom grens een flink stuk te verleggen. Dan zou de maximum snelheid vanzelf 50 kilometer per uur worden.

De provincie Gelderland is beheerder van de Nieuwe Ubbergseweg, ook wel N325. Fractievertegenwoordiger Eric Bender van de Stadspartij DNF pleitte gisteravond ook nog voor aanvullende ingrepen: een hek langs de fietsstroken en een oversteeklicht. 

Quote

Lange slierten auto's komen met 80 kilometer per uur van de berg afrijden

Mignon Schoffelmeer, beleidsmedewerker

‘Hard remmen en getoeter’

Bij een aanpassing van de weg,  drie jaar geleden, is de route al optisch versmald en is ook de oversteek aangepast. Dat heeft het niet veel veiliger gemaakt, is de ervaring van aanwonenden. Zij horen regelmatig hard remmen en getoeter. Ook docenten en directie van de Notre Dame houden elke dag hun hart vast, bleek gisteravond.

Beleidsmedewerker Mignon Schoffelmeer schetste hoe dagelijks zo’n 300 van de 600 leerlingen in de middag naar huis rijden in Nijmegen en de Betuwe en de gevaarlijke oversteek ter hoogte van de Ubbergseweg moeten maken. ,,Lange slierten auto’s komen met 80 kilometer per uur van de berg afrijden, en ook lange slierten vanaf de andere kant uit Beek. Het is soms heel moeilijk om over te steken.”

Tot de pleitbezorgers voor een lagere snelheid behoren ook de bewoners de hoger gelegen Barbarossaweg, die veel geluidsoverlast ervaren.

,,We gaan er niet over. Helaas”, antwoordde wethouder Harriët Tiemens. ,,We hebben het er drie jaar geleden al over gehad, want een 80-kilometer oversteekpunt vinden wij ook niet gewenst. Die weg moet gereconstrueerd worden en daartoe was de provincie toen niet toe bereid. Een bordje 50 alleen gaat niet werken en ook verkeerslichten kunnen volgens onze deskundigen juist gevaarlijker zijn. Door rood betekent dan echt een grote klap.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.