Volledig scherm
Studentencomplex Talia in het centrum van Nijmegen. © Bert Beelen

Meer studenten blijven thuis, toch meer kamers nodig in Nijmegen

NIJMEGEN - De vraag naar kamers in Nijmegen blijft hoog. Dat merkt studentenhuisvester SSH& aan het aantal inschrijvingen van eerstejaars. Ook bij Wibeco, de grootste particuliere verhuurder, melden zich meer studenten. 

Wie snel een kamer wil, moet niet te hoge eisen stellen of een flinke huur voor lief nemen. Hoewel relatief meer studenten bij hun ouders blijven wonen, neemt het absolute aantal studerenden dat op kamers wil toe. Dat komt omdat er meer mensen studeren, in Nijmegen zijn dat er 41.500 volgens studentenvakbond LSVb. Bij de Radboud Universiteit zit de groei onder meer bij studenten uit het buitenland.

SSH& heeft dit jaar ruim 3.000 inschrijvingen van eerstejaars. Volgens manager Vincent Buitenhuis een toename van zo’n 5 tot 7 procent. De stijging is iets minder dan vorig jaar toen het aantal aanmeldingen met 10 procent omhoog ging. SSH& heeft in Nijmegen iets meer dan 6.400 zelfstandige en onzelfstandige wooneenheden. 

Nieuwe complexen

De komende jaren komen er kamers bij. Onder meer in het complex Boekstaetehof bij station Goffert, en op de campus wordt een pand verbouwd tot studentencomplex met 159 kamers. SSH& is op zoek naar nieuwe locaties, liefst voor nieuwbouw.

Die moeten niet te ver van de campus en het centrum af liggen, anders willen studenten er niet wonen. Hoewel de belangstelling voor studentenwoningen in Nijmegen-Noord groeit, merkt SSH&. Buitenhuis: ,,De wijk ontwikkelt zich en het rivierpark is aantrekkelijk.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Wibeco verhuurt kamers en appartementen in het voormalige klooster Albertinum. © Gerard Verschooten

Ook buiten de stad

Klaas de Witt is directeur van Wibeco, met 1.000 kamers in en rond Nijmegen de grootste particuliere verhuurder. Ook hij merkt een toenemende vraag. Volgens hem komt de kamernood ook omdat starters op de woningmarkt het lastig hebben. Dan blijven ze noodgedwongen langer op kamers wonen. Wie snel woonruimte wil moet volgens De Witt bereid zijn verder te kijken. ,,In de dorpen is genoeg te krijgen en Beek of Berg en Dal is niet zo ver van de stad.”

Bij SSH& zijn eerstejaars met reisurgentie voor Kerstmis onder de pannen. Dan moeten ze meer dan twee uur met de trein van Nijmegen wonen. Andere eerstejaars hebben voor het studiejaar voorbij is onderdak. Het gaat dan wel om minder populaire complexen als Hoogeveldt of Vossenveld.

Shortstay kamers

Een nieuwe trend bij SSH& zijn gemeubileerde ‘shortstay’ kamers. Voor buitenlandse studenten zijn er inmiddels 1.000 beschikbaar voor maximaal één jaar. De studentenhuisvester heeft nu zo’n 30 shortstay kamers voor Nederlanders die bijvoorbeeld een masterstudie in Nijmegen doen. Buitenhuis: ,,Als de vraag stijgt, breiden we die categorie uit.”

Volledig scherm
Studentencomplex Hoogeveldt in Nijmegen. © Gerard Verschooten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.