Volledig scherm
De Nimbus woontoren aan de Spoorstraat. Hier worden de appartementen telkens voor maximaal 5 jaar verhuurd. Het eerste project met tijdelijke huurcontracten in Nijmegen. © architectenbureau

Meer tijdelijke huurcontracten bij corporaties in Nijmegen

NIJMEGEN - Het zou zo maar eens dat de Nijmeegse corporaties in de komende jaren meer ruimte krijgen van het stadsbestuur voor woonprojecten  in de stad waar ze met tijdelijke huurcontracten mogen werken, met name voor jongeren tot 27 jaar. Een groot aantal politieke partijen staat hier open voor, bleek maandagavond bij een woondebat in LUX.

De meeste partijen zien het niet als dé oplossing voor de lange wachttijden voor een betaalbare huurwoning, maar ze denken dat het wel kan helpen. Talis startte er in 2015 als eerste corporatie mee in de woontoren Nimbus aan de Spoorstraat. Huurders mogen hier maximaal vijf jaar wonen, daarna moeten ze verhuizen. Ook De Gemeenschap gaat dit doen in een nieuwbouwproject aan het Waalfront West.

Jongeren

Corporaties willen nu meer woningen met tijdelijke contracten gaan inzetten. Ze zien dat de grote druk op de woningmarkt vooral jongeren tot 28 jaar treft. Hun slaagkansen op een geschikte betaalbare woning stagneert al geruime tijd.  De huurdersvereniging van Talis stemt ook in met nieuwe tijdelijke verhuurprojecten. Dit platform is echter niet voor een onbeperkte uitbreiding. Maar het is wel een kans om studenten na hun afstuderen voor de stad te behouden, denkt dit platform.

Portaal

Het huurdersplatform van Portaal is kritischer over tijdelijke huurcontracten. Dit platform denkt dat sommige huurders dan na 5 jaar alsnog in de problemen komen. ,,Nijmegen telt heel wat zzp'ers en flexwerkers met een beperkt inkomen, die kunnen niet zomaar doorstromen naar een duurdere woning", benadrukte een woordvoerder. Hij pleitte daarom voor 'respijtregeling' met ruimte voor  een verlenging van het tijdelijke huurcontract.

Ook goedkope

Bovendien willen de Portaalhuurders dat hun corporatie ook zeer goedkope huurwoningen, tot 417 euro, inzet voor tijdelijke verhuur. Talis koos in de Nimbusflat voor een huur van bijna 600 euro inclusief inkomenseisen waardoor een huurtoeslag vrijwel onmogelijk is. 

Meer bouwen

Tijdens het woondebat bleek  dat alle partijen een stevige impuls aan de woningbouwactiviteiten willen geven. Nijmegen bouwde de afgelopen drie jaar al een recordaantal nieuwe woningen. Maar de groei van de stad vraagt om nog meer woningen. Niet alleen voor jongeren, ook voor ouderen: vooral doorstroomwoningen. Niet alleen in de betaalbare sector, maar ook in de middeldure sector (700 tot 1.000 euro per maand).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.