Volledig scherm
Een Twitterpeiling van de Radboud Universiteit wijst uit dat de kleine partijen veel meer stemmen krijgen dan de gebruikelijke peilingen laten zien. © Radboud Universiteit/ PR

Meer 'Twitterzetels' voor kleine partijen, concludeert Radboud-onderzoeker

NIJMEGEN - Kleine partijen zoals VNL en GeenPeil kunnen op basis van het aantal keren dat zij worden genoemd op Twitter, rekenen op veel meer zetels dan de gebruikelijke peilingen hen vertellen. Tot die conclusie komt Radboud-onderzoeker Eric Sanders.

De taaltechnoloog van de Nijmeegse universiteit baseert zijn conclusie op de keren dat partijen in de afgelopen tien dagen zijn genoemd op Twitter. VNL en GeenPeil komen hiermee uit op 5 respectievelijk 4 zetels, terwijl de gebruikelijke opiniepeilers hen 1 en 0 zetels geven.

Aanvulling
„Ik zeg niet dat dit beter is dan een peiling maar het kan wel een interessante aanvulling zijn”, zegt Sanders in toelichting op zijn onderzoek. „Het grote voordeel van Twitter is de toegankelijkheid van de informatie. Bovendien is het prima doorzoekbaar. Dat maakt het makkelijk.”

Relatie
Hij onderzocht dat eerder bij de verkiezingen in 2012 en ontdekte dat de relatie tussen het aantal zetels voor een partij sterker dan verwacht overeen kwam met het aantal vermeldingen op Twitter. Volgens Sanders zaten 'zijn' peilingen 24 procent naast de werkelijke uitslag. Dat maakte het experiment voor hem geslaagd.

Website
Voor dit jaar heeft Sanders een website gemaakt waar per dag het aantal zetels per partij wordt bijgehouden: Stemming 2017. Daarop is te zien dat DENK 5 zetels kan verwachten en de partij Forum voor Democratie 2. Sanders: „Kleine partijen worden kennelijk veel genoemd op Twitter. Dat geldt overigens niet voor alle partijen. 50 plus scoort bijvoorbeeld fors minder bij ons dan in de peilingen. Waarschijnlijk komt dat omdat weinig ouderen actief zijn op Twitter.”

Bang dat vooral politiek actieve personen op Twitter zitten, zoals raadsleden, is Sanders niet. „Dat valt naar verhouding volgens mij nog erg mee. Twitter geeft bovendien mooi weer wat nieuws is in de reguliere media.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.