Volledig scherm
© Thinkstock

'Meer verwarde mensen? Dat ligt niet aan de psychiatrie'

NIJMEGEN - Steeds meer verwarde mensen zorgen voor overlast. Leg de schuld niet bij de psychiatrie, zo blijkt uit onderzoek. De overlast heeft niks te maken met de afbouw van het aantal bedden in de psychiatrie.

Dat stelt Bauke Koekkoek, GGZ-onderzoeker en werkzaam als lector psychiatrische zorg aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). Koekkoek, zelf werkzaam bij de crisisdienst in Arnhem, schreef ‘Verward in Nederland’, een boek over de Geestelijke Gezondheidszorg dat vandaag verschijnt.

Elk jaar meldt de politie een toename van verwarde personen: van 40.000 in 2011 tot 66.000 in 2015. Koekkoek nuanceert direct dat het om meldingen gaat: mogelijk is één persoon verantwoordelijk voor meerdere meldingen.

Verwarde personen vormen een containerbegrip, zegt Koekkoek. Er zijn volgens hem meerdere verklaringen, maar die liggen volgens hem voor 90 procent buiten de psychiatrie.

Niet alle verwarde mensen hebben een stoornis, aldus Koekkoek. De politie is scherper en breder gaan registreren. Daardoor komen ook demente mensen, verstandelijke gehandicapten, verslaafden of mensen onder invloed die ook een eind aan hun leven willen maken, in de politieregistratie terecht als verward.

De GGZ-onderzoeker denkt verder dat de lokale hulpverleningsinstantie vanwege bezuinigingen en een striktere taakopvatting minder aandacht hebben gekregen voor mensen aan de rand van hun zorgterrein. „Ook de samenwerking tussen de instanties is minder, waardoor mensen sneller over de schutting worden gekieperd.”

In minder dan een kwart van de gevallen werd bij een verward persoon de GGZ-crisisdienst ingezet. „Dus blijkbaar viel het met de acute psychiatrische problematiek mee”, zegt Koekkoek.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.