Volledig scherm
In de Nijmeegse horeca kwamen er vorig jaar 270 banen bij. Archieffoto © Flip Franssen

Meer werk in Nijmegen: Ruim 3.000 nieuwe banen in een jaar

NIJMEGEN - Het gaat goed met de werkgelegenheid in Nijmegen. In één jaar tijd zijn er 3.050 banen bijgekomen. Alleen al in de zakelijke dienstverlening groeide het aantal banen met 750. In de gezondheidszorg nam de werkgelegenheid met 380 banen toe en in de horeca kwamen er vorig jaar 270 extra banen bij. Ook in de sectoren vervoer, opslag en communicatie groeide het aantal banen met in totaal 350. Alleen bij financiële instellingen was er een lichte daling van 30 banen.

Dat blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheidsenquête Gelderland. Voor het eerst sinds 2011 heeft Nijmegen weer meer dan 100.000 banen namelijk 100.580. Arnhem heeft er net iets meer: 103.560 banen. 

,,Het gaat goed met de Nijmeegse economie, het economisch tij zit mee”, reageert de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge. ,,Blijkbaar is Nijmegen aantrekkelijk als vestigingsstad voor bedrijven en een goede woonstad voor werknemers. Een levendige stad met een jonge bevolking, een aantrekkelijke beroepsbevolking, dat maakt het vestigingsklimaat sterker. We zien ook in andere cijfers terug dat de stad aantrekkelijk is. Nijmegen is nog steeds een van de hardst groeiende steden in Nederland.”

Novio Tech Campus

Alleen al op de Novio Tech Campus, de technische campus met verschillende bedrijfsverzamelgebouwen bij chipmaker NXP om de hoek, kwamen er vorig jaar 300 banen bij, zegt Esselbrugge. ,,Nieuwe banen, geen verdringing van bestaande banen.” 

Met de komst van het nieuwe centrum voor chiptechnologie CITC op deze vierkante kilometer van Nijmegen, verwacht ze verdere groei van banen in kennisinstellingen en in het midden- en kleinbedrijf. Over acht jaar werken er in dit splinternieuwe innovatiecentrum honderd mensen. Daarnaast ontstaan er zo’n vijfhonderd nieuwe banen bij kennisinstellingen en in het regionale bedrijfsleven, zei Esselbrugge vorig najaar over de komst van CITC naar de Novio Tech Campus.  

Bedrijfsvestigingen

In de afgelopen tien jaar - tussen 2009 en 2018- vestigden zich 5.000 bedrijven in Nijmegen, blijkt verder uit de werkgelegenheidsenquête van de provincie. ,,Belangrijk”, zegt Esselbrugge, ,,want dat maakt de economie van Nijmegen veerkrachtig.” Nijmegen telt nu 15.550 bedrijfsvestigingen. 

Volledig scherm
,,Het gaat goed met de Nijmeegse economie, het economisch tij zit mee”, reageert de Nijmeegse wethouder Monique Esselbrugge van Economische Zaken. Archieffoto © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.