Volledig scherm
Snorfiets. © anp

Meerderheid parlement: helmplicht voor snorfietsers

DEN HAAG/ NIJMEGEN - Een meerderheid in het parlement is voorstander van een helmplicht voor snorfietsers om een dam op te werpen tegen het  groeiend aantal ernstige ongevallen onder deze groep verkeersdeelnemers. 

Dat bleek vanmiddag na de overhandiging van een petitie van 130 artsen aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. De artsen betogen dat het onbeschermd rijden op de snorfiets  in Nederland jaarlijks voor tientallen doden zorgt. Ook houden veel slachtoffers ernstig hersenletsel over aan de ongevallen.

Bijval

De artsen kregen bijval van de meeste partijen, waarvan drie van de vier partners die de regeringscoalitie steunen. De VVD en oppositiepartij PVV vinden dat het dragen van een helm voor snorfietsers een vrije keuze moet blijven. VVD’er Remco Dijkstra sprak eerder al in de Tweede Kamer zijn vrees uit dat snorfietsers straks overal verplicht de rijbaan op zouden moeten. ,,Die mogen formeel 25 kilometer per uur maar 80 procent rijdt te hard. Maar ik wil niet dat zij al het verkeer ophouden en dat daar dan weer ongelukken van komen, omdat automobilisten er geen raad mee weten.” 

Wie op een snorfiets met een blauw nummerbord rijdt mag zonder helm het fietspad op. Dit in tegenstelling tot een brommer. Daar is de helm sinds 1975 verplicht. Omdat de maximum snelheid op de snorfiets 25 kilometer bedraagt zou een helm niet nodig zijn, zo was jarenlang de algehele veronderstelling. 

Kwetsbaar

Artsen bestrijden dat. Uit ervaring weten ze dat ook met die snelheid een ongeval een fatale klap teweeg kan brengen. ,,Dat is zeker zo”, bevestigt Ties Eikendal, arts op de spoedeisende hulp bij het Radboudumc in Nijmegen. Hij reageert verheugd op de steun in de Tweede Kamer. 

,,Je hoofd en hersenen zijn kwetsbaar, die moet je goed beschermen. In de meeste gevallen die we bij ons binnen krijgen is het letsel van milde aard. Dan zijn mensen bij lage snelheid gevallen. Maar dat kan nog altijd leiden  een gebroken pols of een flinke hersenschudding. Van zo'n hersenschudding kunnen mensen wekenlang last hebben. Hoofdpijn kan het geven, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Mensen kunnen niet werken, dat brengt maatschappelijk hoge kosten met zich mee. In ernstige gevallen hebben we het over hersenkneuzing of hersenbloeding, met grote kans op blijvende schade en invalditeit. Of hersenletsel met de dood tot gevolg.”

Minister Van Nieuwenhuizen heeft zich inmiddels bereid getoond om de helmplicht te laten onderzoeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.