Merel van Oeffelen: vechten tegen angsten

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Merel van Oeffelen (1993), die vecht tegen haar dwangneuroses.

Volledig scherm
Merel van Oeffelen © Sara Donkers

,,Ik heb een dwangstoornis. Officieel heet het obsessieve compulsieve dwangstoornis, afgekort ocd. Dat betekent dat ik angstgedachten heb, volstrekt irrationeel, en dat ik daardoor obsessieve handelingen verricht. Zo trek ik honderd, tweehonderd keer aan de deurklink, voordat ik naar buiten ga. Ik maak er ook nog een extra handbeweging bij. Dat doe ik in paren van tien. Ik ben bang dat ik de deur niet meer dicht kan maken, als ik eenmaal buiten sta. En ik heb angst voor inbraak. Door die handelingen verlaag ik de stress. Ander voorbeeld: ik check zestig keer de centrale verwarming omdat ik bang ben dat ik 'm niet uit heb gezet.

,,Ik weet al zes jaar dat ik het heb, maar de diagnose is pas een jaar geleden gesteld. Op de middelbare school is het erger geworden. Ik woonde in die tijd met mijn vader. Als die naar het werk was, had ik alle gelegenheid om voortdurend de dagen in de week op te noemen. Bijzonder is dat ik politicologie studeer op de universiteit, dus eigenlijk een rationeel mens ben. Dat is een moeilijke combinatie met irrationele angsten. 

,,Ik schaam me er niet voor. Een paar weken geleden sprak ik er voor het eerst publiekelijk over in mijn speech bij de Womens March op Plein 44. Ik kom er niet vanaf, dat weet ik al. Maar ik krijg cognitieve gedragstherapie om de angst af te bouwen. Dan raak ik de deurklink minder vaak aan, voordat ik naar buiten ga. Zo bouw ik positieve ervaringen op en wen ik aan mijn eigen brein.

Quote

Dan kan ik uitleggen dat het dragen van make-up een vrije keuze is voor iedereen

,,Op de foto heb ik mijn T-shirt aan met de tekst: 'This is how a feminist looks like'. Ik draag het vrij vaak, om gesprekken en dialogen uit te lokken. Soms lukt het. In Heerlen werd ik op straat aangesproken door een jongen: 'Feministen dragen toch geen lipstick?' Ik ben een fan van dergelijke dialogen. Kan ik uitleggen dat het dragen van make-up een vrije keuze is voor iedereen. Ik kom graag in contact met andere meningen, buiten mijn eigen bubbel, al is dat misschien griezelig.

,,Binnenkort verhuis ik naar Amsterdam om een educatieve master te volgen en maatschappijleraar te worden. En ik ga samenwonen met mijn partner.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.