Met fietstaxi kan Esther eindelijk weer eens op pad

VideoNIJMEGEN - De Nijmeegse Esther van Oeffelt (58) komt nauwelijks haar huis meer uit ,sinds haar hersenbloeding van twee jaar geleden. Een paar honderd meter lopen achter de rollator is al een uitdaging. Maar deze woensdag is alles anders.

De gemeente Nijmegen heeft drie fietstaxi's beschikbaar gesteld om mensen met een beperking op plaatsen te brengen waar ze zelf nooit meer zouden kunnen komen. ,,Die zon, het water, de wind door mijn haren: wat fijn!’’, genoot Van Oeffelt hardop toen ze per fiets langs het Maas-Waalkanaal scheerde. 

Even de deur uit

Quote

Ik hoop ooit nog zó te herstellen dat ik weer een reis naar India kan maken.

Esther van Oeffelt

,,Ik ben een natuurmens. Vogels zien. Vlinders. Weg zijn van het gezoem van auto’s, dat is zo lekker. Na mijn hersenbloeding kan ik op eigen houtje nauwelijks meer wandelen. Ik heb moeite om mijn evenwicht te bewaren. En bospaden zijn met al die boomwortels onbegaanbaar. Ik hoop ooit nog zó te herstellen dat ik weer een reis naar India, het land van mijn voorouders, kan maken. Maar ik geniet al ontzettend van deze rit met de fietstaxi. Daar zouden er meer van moeten komen voor mensen zoals wij. In Nijmegen-centrum ben ik al jaren niet geweest. Lopen door de stad is voor mij niet te doen.’’

In totaal trokken een kleine dertig Nijmegenaren per fietstaxi vanuit Lindenholt en Dukenburg door de stad, in het kader van de Europese mobiliteitsweek. ,,De week staat in het teken van innovatie en duurzaamheid, maar we willen ook het belang van mobiliteit benadrukken voor mensen die minder ter been zijn'', legt gemeentemedewerkster Inge Schoenmakers uit.

Een konvooi van drie fietstaxi's op weg langs het Maas-Waalkanaal.
Volledig scherm
Een konvooi van drie fietstaxi's op weg langs het Maas-Waalkanaal. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.