Volledig scherm
Het Nationale Ballet. © Het Nationale Ballet

Met half miljoen extra moeten schouwburg en De Vereeniging de stad artistieke vernieuwing brengen

NIJMEGEN - Mooie zalen maar programmering zonder verrassingen. Meer zat er de laatste jaren niet in bij de Stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging. Dat gaat veranderen.

De culturele vlaggenschepen van de stad krijgen een forse financiële injectie. De Stadsschouwburg en De Vereeniging krijgen samen een half miljoen extra subsidie, jaarlijks van 2019 tot en met 2024, bedoeld voor artistieke vernieuwing en meer programma's voor de stad. Dat hebben burgemeester en wethouders van Nijmegen gisteren besloten. Dat halve miljoen komt bovenop de subsidie van 2 miljoen die schouwburg en concertgebouw elk jaar al krijgen. Daarvan gaat de helft weer terug naar de gemeente Nijmegen als huur voor de panden.

Woeste experimenten

Het geld gaat niet alleen naar woeste experimenten, ook de reguliere programmering krijgt een impuls. Zoals een uitgebreider klassiek programma, internationaal cabaret, popmuziek, musical en toneel. En educatieve programma's voor jongeren en studenten. Zo'n 60 procent van de programmering valt onder regulier. Ongeveer 20 procent wil de cultuurorganisatie investeren in een 'lefprogramma' met radicale artistieke visies, concerten en voorstellingen die door heilige huisjes denderen. Of werk van de 'nog net niet doorgebroken kunstenaars'.

Verder willen de Stadsschouwburg en De Vereeniging meer samen doen met de stad, daar gaat ook 20 procent naartoe. Denk aan programma's in samenwerking met plaatselijke organisaties. Dat kan ook sociaal maatschappelijk zijn zoals iets met ouderen of mensen met een beperking. Ook kunnen de zalen voor een gereduceerd tarief worden gebruikt door Nijmeegse initiatieven of amateurverenigingen. Een andere ambitie is programmering buiten de deur, zoals van het Spiegelwaalconcert een jaarlijkse traditie maken.

De grootste veranderingen in het podiumaanbod komt in de jaren 2020 tot 2024. Het zal stap voor stap gaan omdat het bereiken van een nieuw publiek tijd kost.

Volledig scherm
Naast Nijmegen’s eigen Pieter Derks komen straks ook internationale cabaretiers naar de Stadsschouwburg. © Bob Bronshoff
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.