Volledig scherm
Still van virtual reality - simulatie. Dit is wat de 7-jarige Joris ziet. © Enliven Media

Met Joris (7) door de slaapkamerdeur kijken naar ruzie ouders

NIJMEGEN/ ARNHEM - De meest stoere mannen hebben ze al zien breken. Vooraf, bij het aanmeten van de bril, lachen de kerels nog elke emotie weg. ,,Leuk, effe gamen’’, klinkt het flink. Maar als na drie minuten de bril afgaat, zijn de ogen rood en nat van de tranen. 

'Vergeet mij niet', heet de virtual reality-simulatie die het Arnhemse bedrijfje Enliven Media maakte over huiselijk geweld. 

'Mij', dat is de virtuele Joris in wiens huid de kijker kruipt. Hij verblijft in zijn kinderkamer. Tjokvol speelgoed, maar de 7-jarige heeft alleen maar aandacht voor hoe elders in huis zijn moeder en vader tegen elkaar te keer gaan. 

Gevoel van beklemming

Het gevoel van beklemming is des te groter omdat we kijken door de ogen van de kleine jongen. Met de afmetingen zoals hij die ziet. De slaapkamerdeur, maar ook zijn vader die zijn moeder tegen de grond werkt, zien we als volwassene schijnbaar uitvergroot.  

De 'virtual reality experience' wordt maandag tussen 9.00 en 12.00 uur aangeboden aan bezoekers van de bibliotheek aan de Mariënburg in Nijmegen. Het zijn de weken van Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. ,,Zo willen we het onderwerp onder de aandacht brengen’’, aldus beleidsmedewerker Marie-Christine van Dongen van Veilig Thuis. 

Quote

De hulpverle­ning richt zich doorgaans veel meer op de ouders, terwijl dat kind psychische schade oploopt

Alex Tavassoli, directeur Enliven Media

2.000 geweldsmeldingen 

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Alex Tavassoli © eigen foto

Ze wijst op cijfers van CBS die laten zien hoe groot het probleem is. In 2016 kwamen er 2.000 geweldmeldingen binnen in de regio Nijmegen. Bijna de helft betreffen kindermishandeling. ,,Toen in 2013 virtual reality opkwam, dacht ik meteen aan toepassingen waarmee je de beleving van kinderen en andere slachtoffers invoelbaar kunt maken’’, legt directeur Alex Tavassoli van de nog jonge onderneming Enliven Media uit. Meer aandacht voor het kind is volgens Tavassoli hard nodig. ,,De hulpverlening richt zich doorgaans veel meer op de ouders, terwijl dat kind psychische schade oploopt. Daarvoor hoeft het niet zelf geslagen te worden. Ruziënde ouders zijn voor elk kind vreselijk.’’

Vaders en moeders zelf bagatelliseren dat laatste maar al te vaak. ,,Ze zijn ervan overtuigd dat hun kinderen er niets van mee krijgen." Door ze in de huid van Joris te laten zien wat het met hém doet, lukt het volgens Tavassoli goed om dat beeld bij te stellen. 

Goede resultaten

,,We hebben goede resultaten gehaald bij trainingen voor mannen die allemaal dader waren van partnergeweld. In 9 van de 10 gevallen zijn ze vroeger ook zelf opgegroeid in een gemankeerd gezin. Dat hebben ze diep weggestopt. Dankzij de film weten ze weer precies hoe het toen voelde.’’

Die bewustwording zorgt voor meer begrip voor de kinderen. ,,Ook professionels en aankomende hulpverleners hebben hier baat bij. Doordat het invoelbaar is geworden, snappen ze beter waarom juist ook kinderen meer aandacht nodig hebben.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.