Volledig scherm
De stakingsbijeenkomst van metaalwerkers in Nijmegen. © Bert Beelen

Metaalwerkers in actie: 'Werkgevers hanteren de kettingzaag'

updateNIJMEGEN - Bijna tweehonderd ‘mannen van staal’ die bij metaalbedrijven in Nijmegen en regio werken, legden woensdag het werk neer. ,,De bazen steken alles in hun zak, er blijft weinig voor ons over’’, zegt een van de werknemers. ,,We willen niet genegeerd worden’’’, zegt een ander. 

,,Werkgevers hanteren niet het fileermes maar de kettingzaag’, reageert een volgende.’’

Ze komen voor zichzelf op. De actiebereidheid is groot. Getooid in rode actiehesjes en witte petjes, komen werknemers van onder meer Smit Transformatoren, heftruckproducent Hyster Yale, Lincoln Smitweld en machinefabriek De Boer deze woensdagochtend bij elkaar in het Goffertstadion in Nijmegen. Veel werknemers van veertig, vijftig, zestig jaar met hart voor de techniek, voor de bedrijven, zeggen ze.

Minder volume

,,We komen uit de crisis. Toen hebben we ingeleverd. Nu gaat het hartstikke goed bij de bedrijven’’, houdt vakbondsvrouw Hettie Kijzers de metaalstakers voor. Na het vijfde overleg met werkgeversorganisatie FME over de cao, staan de partijen tegenover elkaar.

Bij Hyster Yale gaat het werk gewoon door, hoewel er toch zeker 50 à 60 werknemers van de 620 personeelsleden deze woensdag staken. ,,Alle productlijnen draaien. Maar het heeft invloed. Aan het eind van de dag zullen we wel iets minder volume hebben dan normaal’’, reageert personeelsmanager Arjen Marrink van Hyster Yale. Over het cao-conflict laat hij zich niet uit. ,,We houden enige afstand. We gaan er relatief ontspannen mee om en respecteren het dat mensen deelnemen aan de staking.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.