Volledig scherm
De stakingsbijeenkomst van metaalwerkers in Nijmegen. © Bert Beelen

Metaalwerkers in actie: 'Werkgevers hanteren de kettingzaag'

updateNIJMEGEN - Bijna tweehonderd ‘mannen van staal’ die bij metaalbedrijven in Nijmegen en regio werken, legden woensdag het werk neer. ,,De bazen steken alles in hun zak, er blijft weinig voor ons over’’, zegt een van de werknemers. ,,We willen niet genegeerd worden’’’, zegt een ander. 

,,Werkgevers hanteren niet het fileermes maar de kettingzaag’, reageert een volgende.’’

Ze komen voor zichzelf op. De actiebereidheid is groot. Getooid in rode actiehesjes en witte petjes, komen werknemers van onder meer Smit Transformatoren, heftruckproducent Hyster Yale, Lincoln Smitweld en machinefabriek De Boer deze woensdagochtend bij elkaar in het Goffertstadion in Nijmegen. Veel werknemers van veertig, vijftig, zestig jaar met hart voor de techniek, voor de bedrijven, zeggen ze.

Minder volume

,,We komen uit de crisis. Toen hebben we ingeleverd. Nu gaat het hartstikke goed bij de bedrijven’’, houdt vakbondsvrouw Hettie Kijzers de metaalstakers voor. Na het vijfde overleg met werkgeversorganisatie FME over de cao, staan de partijen tegenover elkaar.

Bij Hyster Yale gaat het werk gewoon door, hoewel er toch zeker 50 à 60 werknemers van de 620 personeelsleden deze woensdag staken. ,,Alle productlijnen draaien. Maar het heeft invloed. Aan het eind van de dag zullen we wel iets minder volume hebben dan normaal’’, reageert personeelsmanager Arjen Marrink van Hyster Yale. Over het cao-conflict laat hij zich niet uit. ,,We houden enige afstand. We gaan er relatief ontspannen mee om en respecteren het dat mensen deelnemen aan de staking.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

    Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

    NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.