Riet Rutten, Joop Noort, Marianne Noort, Miep Janssen en Andrew Smith (vlnr) bekijken oude foto’s.
Volledig scherm
PREMIUM
Riet Rutten, Joop Noort, Marianne Noort, Miep Janssen en Andrew Smith (vlnr) bekijken oude foto’s. © Paul Rapp

Miep viert 75 jaar vriendschap met de Britse bevrijders: ‘Het is gewoon familie’

Dat de oorlog niet alleen ellende brengt, blijkt uit de vriendschappen die zijn ontstaan tussen burgers en bevrijders. Veel soldaten zijn inmiddels overleden, maar de vriendschappen zijn al overgegaan naar de volgende generaties.

De omhelzing is innig. Andrew Smith (56) tilt de 89-jarige Miep Janssen nog net niet op als hij haar in haar kamer in het verzorgingshuis in Malden begroet.

,,Zó leuk je weer te zien.”Andrew is de kleinzoon van Alec, een Engelse militair die eind 1944 aanklopt bij de specerijenwinkel van de ouders van Miep aan de Oude Nonnendaalseweg in Nijmegen.

De winkelschappen zijn leeg. Als gevolg van de oorlog is er geen aanvoer meer. ,,Ze kwamen binnen en vroegen iets, maar we konden ze niet verstaan”, herinnert Miep zich. ,,Ik ben de overbuurman gaan halen, die sprak wel Engels.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.